David Cameron má plné zuby EÚ, summity označil za frustrujúce

NETKY.SK • 29 Jún 2013, 12:21 • 2 min
David Cameron má plné zuby EÚ, summity označil za frustrujúce

BRUSEL/LONDÝN - Britský premiér David Cameron je veľmi nespokojný s fungovaním EÚ a priebehom pravidelných summitov lídrov jej členských štátov.

slovakia

left justify in out

Predseda vlády Spojeného kráľovstva v piatok po skočení summitu vyjadril svoju frustráciu, pričom ho popudil najmä nočný návrh francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda. Ten podľa jeho slov chcel o jednej v noci rokovať o približne polovičnom znížení takzvaného britského rabatu ako súčasti nového rozpočtu EÚ na najbližšie roky. Rabat od 80. rokov predstavuje kompenzácie za čerpanie agrodotácií ostatnými členskými krajinami. Premiér s odľahčením dodal, že bude na summity chodiť aj s nabitou zbraňou s cieľom ochrany britských záujmov.

"Nebudem klamať, niekedy je spôsob fungovania tejto organizácie nesmierne frustrujúci. Úprimne, je neakceptovateľné nechať to na poslednú chvíľu, potom sa to pokúsiť znovuotvoriť a takto na konci Európskej rady o jednej hodine ráno zaútočiť. Myslím, že takto by táto organizácie nemala fungovať," povedal Cameron, ktorého cituje portál denníka Daily Telegraph. Konzervatívny britský líder tak nadviazal na svoju dlhodobú kritiku na adresu bloku, čo odzrkadľuje nespokojnosť britskej verejnosti. Cameron koncom januára vyhlásil, že ak sa jeho Konzervatívnej strane podarí vyhrať najbližšie voľby, pokúsi sa vyrokovať nové podmienky členstva krajiny v EÚ a následne do konca roka 2017 vypíše referendum o zotrvaní v únii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona