David Cameron má parlamentnú väčšinu, Farage a Clegg odstúpili

NETKY.SK • 8 Máj 2015, 13:45 • 2 min
David Cameron má parlamentnú väčšinu, Farage a Clegg odstúpili

LONDÝN - Konzervatívna strana získala vo voľbách väčšinu, obsadí 324 z 650 parlamentných kresiel. Premiér David Cameron ostane v premiérskom úrade v silnejšej pozícii než v minulom volebnom období.

slovakia

left justify in out

Premiér Cameron podľa vlastných slov oznámi kráľovnej Alžbete II., že má dostatočnú podporu na vytvorenie vlády.
     

Podľa volebných prieskumov sa očakával tesnejší výsledok. Labouristická strana však utrpela porážku, obzvlášť v Škótsku, kde s veľkým náskokom získali drvivú väčšinu nacionalisti zo Škótskej národnej strany.
     

Spočítané sú hlasy zo 639 volebných obvodov, Konzervatívna strana však už získala 324 kresiel v parlamente. Labouristi zatiaľ podľa predbežných výsledkov obsadia 229 poslaneckých miest.
     

Cameronov koaličný partner, liberálni demokrati, utrpeli volebné fiasko. Nick Clegg odstúpil z postu šéfa strany napriek tomu, že vo svojom volebnom obvode vyhral, napísala agentúra AP.
     

Zo svojho vedúceho postu v strane odstúpil aj vodca euroskeptickej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigel Farage po tom, ako prehral vo svojom volebnom obvode.
     

Farage vo svojom prejave k odstúpeniu obvinil zo svojej prehry potenciálnych voličov UKIP-u, že si vybrali radšej konzervatívcov z obavy pred koalíciou labouristov a škótskych nacionalistov, doplnila agentúra DPA.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies