Dávid (19), ktorý cez inzerát ponúkal zabitie utečencov, pozná svoj trest

NETKY.SK • 24 Február 2016, 12:00 • 2 min
Dávid (19), ktorý cez inzerát ponúkal zabitie utečencov, pozná svoj trest

ŽILINA – Dohodu o vine a treste uzavrel dnes na Okresnom súde v Žiline 19-ročný Dávid Kúrňava z okresu Čadca, ktorý v auguste 2015 zverejnil na internete inzerát s ponukou odmeny za postrieľanie migrantov. Súd mu vymeral podmienečný trojročný trest odňatia slobody s trojročným probačno-mediačným dohľadom a povinnosťou podrobiť sa programu sociálneho výcviku.

slovakia

left justify in out

Podľa Mariána Úkropa z Okresnej prokuratúry v Žiline sa obvinený dopustil viacerých trestných činov. "Výroby extrémistických materiálov, rozširovania extrémistických materiálov, podnecovania k národnej, rasovej a etnickej nenávisti a za tieto trestné činy bol súdom právoplatne odsúdený. Trest bol uložený v rámci konania o dohode o vine a treste, kde som zohľadnil doterajší život obvineného. To znamená, že nebol doposiaľ súdom odsúdený," povedal Úkrop.

 

Hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Žiline Jana Balogová informovala, že podľa zadokumentovaného materiálu mal obvinený mladík 19. augusta 2015 v dopoludňajších hodinách zverejniť na internetovom portáli inzerát, v ktorom ponúkal prácu – postrieľanie migrantov za odmenu. "K textu inzerátu mal pripojiť farebnú fotografiu účelového zariadenia v Gabčíkove, ako aj farebnú fotografiu početnej skupiny osôb, plaviacej sa na nafukovacom člne," uviedla Balogová.

 

img

 

Doplnila, že obvinený mladík mal na svojom profile na sociálnej sieti zverejniť video, na ktorom je zachytený pri výrobe extrémistického materiálu, pričom sa na videu vyjadroval na adresu migrantov. "V týchto vyjadreniach verejne hanobil skupinu osôb pre ich príslušnosť k farbe pleti a pre ich náboženské vyznanie. Video verejne prezentoval, rozširoval a voľne sprístupňoval na sociálnej sieti," dodala krajská policajná hovorkyňa.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona