Dávajte si pri vode pozor, cez leto sa utopilo osem ľudí

NETKY.SK • 13 August 2016, 16:12 • 2 min
Dávajte si pri vode pozor, cez leto sa utopilo osem ľudí

BRATISLAVA - Pobyt pri vode netreba podľa záchranárov podceňovať, utopiť sa dokážu i dobrí plavci. Od začiatku letných prázdnin sa na Slovensku utopilo osem ľudí, zachrániť sa podarilo 31 topiacich.

slovakia

left justify in out

"Aj keď odborníci radia, ako sa správať v lete pri vode, nie všetci zrejme tieto rady berú vážne," povedal pre TASR hovorca Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Boris Chmel (OS ZZS). Pred kúpaním neodporúča piť alkohol, ten je najčastejšou príčinou utopení. Tiež je podľa neho nevhodné skákať do vody, v ktorej nevidno na dno. "Pretože môže dôjsť k zraneniu a aj to môže viesť k fatálnym následkom," upozornil.

 

Pri záchrane sú podľa Chmela dôležité prvé minúty do príchodu záchrannej zdravotnej služby. Vtedy treba kvalitne poskytnúť laickú prvú pomoc. "Život topiacemu môže zachrániť pohotovosť ľudí a najmä rýchle poskytnutie prvej pomoci, predpokladom prežitia je okamžitá resuscitácia," dodal Chmel.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies