Dav ľudí v Bratislave demonštroval na podporu LGBTI

NETKY.SK • 17 Október 2022, 07:40 • 2 min
Dav ľudí v Bratislave demonštroval na podporu LGBTI

BRATISLAVA - Dav ľudí sa v nedeľu zišiel v Bratislave na demonštrácii s názvom Zostávame v uliciach - Antifašistický pochod mestom, ktorá sa konala v reakcii na vraždu dvoch príslušníkov LGBTI komunity.

slovakia

left justify in out

Zámerom organizátorov bolo vyjadriť solidaritu s príslušníkmi inej sexuálnej orientácie a odmietnuť queerfóbiu, rasizmus, nacionalizmus, antisemitizmus a fašizmus. Po vystúpení rečníkov na Námestí SNP sa skandujúci dav vydal smerom k parlamentu. Účastníkom sa prihovorili napríklad blízki zavraždeného Juraja a Matúša, historik Ivan Kamenec či predstavitelia študentského spolku Light. Zastúpenie mala aj antifašistická organizácia Povstanie pokračuje, feministická iniciatíva Nebudeme ticho a queer organizácia Saplinq. Rečníci vyslovili aj konkrétne požiadavky. Predstavitelia spolku Light žiadali napríklad prijatie legislatívnych zmien, ktoré zaručia ľuďom s inou sexuálnou orientáciou všetky práva vyplývajúce z európskych a medzinárodných ľudskoprávnych dokumentov, ako aj právo uzavrieť manželstvo a právo adoptovať si deti aj pre páry rovnakého pohlavia alebo rodu. Na zhromaždenie dohliadali spoločne štátna a mestská polícia. Priebeh zhromaždenia hodnotí polícia ako pokojný. Jednu osobu obmedzili na osobnej slobode pre neuposlúchnutie výzvy verejného činiteľa, priblížil pre TASR hovorca bratislavského krajského riaditeľstva Michal Szeiff. 
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies