Daubnerovú potešilo ocenenie netradičného divadla bez slov

NETKY.SK • 28 September 2013, 10:45 • 2 min
Daubnerovú potešilo ocenenie netradičného divadla bez slov

NITRA – Najlepšou inscenáciou divadelnej sezóny 2012/2013 sa stala sólová performancia Untitled, ktorú uviedlo Divadlo P.A.T. Bratislava.

slovakia

left justify in out

Autorkou konceptu, režisérkou a zároveň performerkou je Sláva Daubnerová. Inscenácia je bez slov. „Som veľmi potešená, že sme získali takúto dôveru a že sa pozornosť obrátila aj na formy divadla, ktoré na prvý pohľad nevyzerajú ako klasické divadlo,“ povedala Daubnerová novinárom. Ako ďalej dodala, takáto forma umeleckého prejavu je pre ňu formou sebavyjadrenia. Predstavenia vznikajú väčšinou dosť dlho, približne pol roka a sú pre ňu veľmi akousi osobnou spoveďou. Sú veľmi intímne, subjektívne, osobné a komorné.

Untitled je už Daubnerovej štvrtým sólovým predstavením. „Som veľmi milo prekvapená, že niečo tak osobné a intímne dokáže osloviť aj nejaký väčší okruh ľudí,“ povedala. Untitled sa podľa jej slov zaoberá vzťahom umelca k jeho tvorbe a tým, ako tento vzťah prestupuje do jeho osobného života a ako dokáže človeka pohlcovať. Tvorba každej inscenácie je pre Daubnerovú terapiou. „V každom predstavení sa chcem posunúť aj v sebapoznávaní niekam ďalej. Mám pocit, že po tých šiestich – siedmich rokoch, počas ktorých sa venujem takémuto druhu divadla, som pripravená aj na väčšie predstavenia,“ uzavrela. Pre Daubnerovú je to už druhá cena DOSKY, prvú dostala v kategórii objav sezóny 2009/2010. 

DOSKY vyhlasuje Asociácia súčasného divadla a Asociácia Divadelná Nitra. O nomináciách v aktuálnom 18. ročníku ankety rozhodlo v ôsmich kategóriách 26 divadelných kritikov, teoretikov a publicistov. Ceny odovzdali v piatok večer v Divadle Andreja Bagara v Nitre. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona