Dátum dokedy môžu študenti žiadať o granty na študijný pobyt je známy

NETKY.SK • 8 Október 2019, 16:44 • 2 min
Dátum dokedy môžu študenti žiadať o granty na študijný pobyt je známy

BRATISLAVA - Študenti, diplomanti a doktorandi vysokých škôl môžu do konca mesiaca posielať žiadosti o grant, ktorý im pomôže finančne pokryť náklady na pobyt počas ich štúdia v zahraničí.

slovakia

left justify in out

Informuje o tom na svojom webe Slovenská akademická informačná agentúra (SAIA). Žiadosť o štipendium z Národného štipendijného programu musí byť podaná elektronicky do 31. októbra. Do programu sa môžu hlásiť aj uchádzači zo zahraničia, ktorí okrem elektronickej žiadosti musia zaslať poštou na adresu bratislavskej filiálky SAIA akceptačný či pozývací list.

Študenti v čase nástupu a pobytu musia mať ukončených minimálne šesť semestrov štúdia na vysokej škole. Výška štipendia sa bude odvíjať od životných nákladov v jednotlivých krajinách a konzultácií so zastupiteľským úradom Slovenska s pôsobnosťou pre danú krajinu. Celkovú výšku grantu následne bude schvaľovať ministerstvo školstva. O tom či ho rezort udelil, alebo neudelil, uchádzačovi oznámi SAIA do 8 týždňov po uzávierke.

 

img


Výberová komisia, ktorú menuje ministerka školstva Martina Lubyová, vyberá štipendistov na základe predložených materiálov. Zameriava sa pritom na odborné a osobnostné predpoklady uchádzačov a ich zdôvodnenie pre štúdium alebo pobyt na vybranej škole či pracovisku. Komisiu tiež zaujíma, ako uchádzač využije skúsenosti pre svoje ďalšie štúdium či kariérny rast.

Vytvorenie Národného štipendijného programu na podporu mobilít študentov, doktorandov, vysokoškolských učiteľov, výskumných a umeleckých pracovníkov schválila vláda Slovenskej republiky v roku 2005. Na základe zmluvy s ministerstvom školstva od roku 2010 Národný štipendijný program administratívne zabezpečuje SAIA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona