Databáza umožní Britom zistiť, či ich predkovia vlastnili otrokov

NETKY.SK • 28 Február 2013, 08:29 • 2 min
Databáza umožní Britom zistiť, či ich predkovia vlastnili otrokov

Databáza umožní Britom zistiť, či ich predkovia vlastnili otrokov - Zaujímavosti V Británii v stredu spustili databázu, v ktorej môžu Briti zvedaví na svojich predkov zistiť, či vlastnili otrokov. Vedci z University College London strávili tri roky zostav

slovakia

left justify in out

img

V Británii v stredu spustili databázu, v ktorej môžu Briti zvedaví na svojich predkov zistiť, či vlastnili otrokov. Vedci z University College London strávili tri roky zostavovaním zoznamu ľudí, ktorým Británia vyplatila odškodné za stratu "majetku" po tom, ako krajina vlastníctvo otrokov v roku 1833 zakázala. V zozname možno vyhľadávať, informovala agentúra Associated Press.

Asi 46.000 ľudí dostalo za oslobodenie otrokov v britských kolóniách v Karibiku, na Mauríciu a v južnej Afrike spolu 20 miliónov libier, čo sa v tom čase rovnalo 40 percentám celkových ročných výdavkov vlády. 

"To bolo obrovské výkupné," konštatoval asistent projektu Keith McClelland. "Relatívne povedané, väčšie ako záchranné balíčky bánk v nedávnych rokoch".

Kompenzácia majiteľov otrokov sa stretla s opozíciou abolicionistov, ktorí argumentovali, že je nemorálna, bola však schválená ako politická cena za to, že bol zákon o zrušení otroctva v roku 1833 schválený. 

Databáza zahŕňa podrobnosti o 3000 majiteľoch otrokov, ktorí žili v Británii namiesto kolónií a zahŕňa aj predkov niekoľkých súčasných politikov a spisovateľov Grahama Greenea a Georgea Orwella. Orwellovi predkovia vlastnili otrokov na plantáži na Jamajke.

Medzi majiteľmi otrokov boli aj menej majetní Briti zo strednej triedy, čo podľa zostavovateľov databázy ukazuje, ako ďaleko sa chobotnica otroctva rozšírila v spoločnosti.

McClelland povedal, že v 19. storočí bolo 10 percent bohatých Britov priamo spojených s obchodom s otrokmi a zisk z neho pomohol v Británii budovať železnice, podniky, budovy ale aj umelecké zbierky, ktoré existujú dodnes. "Hovoríme o veľmi významnej zložke britskej ekonomiky od 17. storočia," ktorej dedičstvo ovplyvňuje Britániu doteraz, uviedol.

Britský parlament zrušil obchod s otrokmi v roku 1807, ale samotné otroctvo zakázala Británia vo svojich kolóniách až o 26 rokov neskôr. USA ju nasledovali v roku 1865 a Brazília roku 1888.

V roku 2006 vtedajší premiér Tony Blair vyjadril "hlboké poľutovanie" za úlohu, ktorú Británia zohrala v transatlantickom obchode s otrokmi a o rok nato sa zaň výslovne ospravedlnil.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona