Dáta v eZdraví sú zabezpečené, uistilo pacientov Národné centrum zdravotníckych informácií

NETKY.SK • 9 Február 2018, 08:42 • 2 min
Dáta v eZdraví sú zabezpečené, uistilo pacientov Národné centrum zdravotníckych informácií

BRATISLAVA - Technické problémy v ambulanciách pri nasadzovaní elektronického zdravotníctva, obavy pacientov o bezpečnosť svojich dát, či predĺženie času vyšetrenia. Pacienti diskutujú o slovenskom elektronickom zdravotníctve a otázky kladú aj Asociácii na ochranu práv pacientov (AOPP) SR.

slovakia

left justify in out

Aj preto asociácia iniciovala stretnutie s generálnym riaditeľom Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) Petrom Blaškovitšom. Ako pacientsku organizáciu ubezpečil šéf NCZI, bezpečnosť dát je zaistená a pacienti sa nemusia obávať.

Deťom od narodenia do 15 rokov by podľa Blaškovitša malo Ministerstvo vnútra SR vydávať identifikačné karty s čipom v dvoch verziách, aspoň také boli závery a prísľuby po rokovaní s dotknutým ministerstvom. Jedna verzia bude bez fotografie, pomocou takejto identifikačnej karty si napríklad aj rodič bude môcť pozrieť záznamy svojho dieťaťa. Druhá, spolu s fotografiou, by okrem tohto účelu mala tiež slúžiť aj na cestovanie v rámci Európskej únie.

Podľa AOPP možno zložitejšie bude motivovanie seniorov, ktorí majú občiansky preukaz s neobmedzenou platnosťou, k jeho výmene za iný. "Ak by najzávažnejším problémom mali byť poplatky za vystavenie nového dokladu, budeme hľadať s predstaviteľmi ministerstiev riešenie, aby sme seniorov od poplatkov oslobodili,“ uviedol Blaškovitš.

NCZI robí pravidelné reportingy za účelom eliminácie problémov a odstraňovania chýb. Podľa AOPP je potrebné si uvedomiť, že v zdravotníctve máme zhruba 70 dodávateľov zdravotníckych informačných systémov a treba zabezpečiť ich vzájomné prepojenie a kompatibilitu so systémom eZdravie.

Slovenské elektronické zdravotníctvo čaká v najbližšom období niekoľko ďalších krokov. Zapojiť sa doň musia všetky lekárne, momentálne je pripojených približne 80 % z nich. Aktuálne nie je ešte implementovaný pacientsky sumár a v súčasnosti lekár - špecialista nevidí všetky predpísané lieky pacientovi.

Ako dodala pacientska organizácia, elektronický preukaz zdravotníckeho pracovníka ešte stále nemajú k dispozícii niektorí poskytovatelia zdravotnej starostlivosti. Žiadosť o vydanie elektronického preukazu zdravotníckeho pracovníka si podalo približne 85 tisíc poskytovateľov, lekárov a sestier. Do NCZI prišlo okolo 8 tisíc chybných žiadostí, v ktorých boli nesprávne údaje pri kóde lekára. Tritisíc takýchto žiadostí sa podarilo vyčistiť, 5 tisícok ešte overujú. "Overovanie všetkých žiadostí je dôležité, vďaka nemu nedostane elektronický preukaz zdravotníckeho pracovníka poskytovateľ zdravotnej starostlivosti, ktorý na to nemá oprávnenie. Zamedzí sa tak napríklad prípadom, keď pacientov operovali na nelegálnej klinike,“ dodala prezidentka AOPP Mária Lévyová.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona