Darovať krv dnes prišlo asi 100 policajtov a hasičov

NETKY.SK • 14 Jún 2018, 14:03 • 2 min
Darovať krv dnes prišlo asi 100 policajtov a hasičov

BRATISLAVA – Asi sto príslušníkov jednotlivých zložiek rezortu Ministerstva vnútra SR vrátane hasičov, policajtov, Lynx Commanda a Športového centra polície prišlo dnes darovať svoju krv v nemocnici Sv. Michala v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa Národnej transfúznej služby SR (NTS SR) Eva Ravingerová, len doobeda darovalo krv asi 70 darcov a odbery pokračujú aj poobede. Počet darcov tento rok výrazne prekročil minuloročný počet, ktorý dosiahol 58. Akciu zorganizoval rezort vnútra a NTS SR pri príležitosti Svetového dňa darcov krvi, ktorý si dnes pripomíname.

„Táto akcia je veľmi výnimočná a dôležitá, pretože darovanie krvi patrí medzi najhumánnejšie činy, keďže zachraňuje ľudské životy,“ vyhlásila Ravingerová. Pripomenula, že krv ani jej zložky sa nedajú vyrobiť, takže jej dostatok závisí len od darcov. Spotreba krvi na Slovensku je pritom veľká, ročne sa spotrebuje asi 180-tisíc transfúznych liekov, čiže liekov vyrábaných z krvi.

Krv môžu darovať ľudia s hmotnosťou nad 50 kilogramov, vo veku od 18 do 60 rokov, pri pravidelnom darovaní do 65 rokov. Zatiaľ čo u mužov je frekvencia darovania tri mesiace, ženy môžu darovať krv so štvormesačným odstupom. Samotný odber predstavuje päť až 15 minút, darca počas neho odovzdá 450 ml krvi. Automaticky sú z darcovstva vyradení ľudia, ktorí prekonali hepatitídu (žltačku) typu B a C či iné závažné ochorenia. Odberové centrá NTS SR sú otvorené každý pracovný deň od 7:00 do 14:00, v utorok až do 17:00. Okrem toho NTS SR robí pravidelné výjazdy mobilnou jednotkou po celom Slovensku. „Počet odberov každoročne stúpa,“ konštatovala na záver Ravingerová.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona