Darovaná krv dokáže pomôcť trom pacientom, prispieť môžu študenti i učitelia

NETKY.SK • 7 November 2016, 08:32 • 2 min
Darovaná krv dokáže pomôcť trom pacientom, prispieť môžu študenti i učitelia

BRATISLAVA - Darca krvi dokáže pomôcť až trom pacientom. Jednotka tejto odobratej tekutiny sa totiž spracováva na tri súčasti, a to koncentrát červených krviniek, krvných doštičiek a čerstvo zmrazenú plazmu. Lekári využívajú krv na záchranu životov pri úrazoch a operáciách či pri transplantácii orgánov.

slovakia

left justify in out

Hromadne darovať krv môžu počas najbližších dní študenti, pedagógovia, ale aj široká verejnosť v rámci Univerzitnej kvapky krvi. Dobročinné podujatie organizuje vo svojich priestoroch Univerzita Komenského (UK) v Bratislave v spolupráci s Národnou transfúznou službou SR.

 

"Záujemcov budeme čakať na šiestich odberných miestach od 7. do 10. novembra a od 14. do 16. novembra," povedala Andrea Földváryová z oddelenia vzťahov s verejnosťou UK.

 

Siedmy ročník podujatia dnes odštartuje mobilný odber krvi na Právnickej fakulte UK. Po ňom budú nasledovať Fakulta telesnej výchovy a športu UK (8. 11.), Fakulta sociálnych a ekonomických vied UK (9. 11.) a Fakulta managementu UK (10. 11.).

 

Od pondelka (14. 11.) až do stredy (16. 11.) budúceho týždňa bude kvapka krvi prebiehať na Prírodovedeckej fakulte UK. Jesseniova lekárska fakulta UK v Martine sa do celouniverzitnej akcie zapojí v utorok (15. 11.) mobilným odberom v priestoroch internátu.

 

"Sme presvedčení, že aj tento rok privítame nemálo prvodarcov," povedal rektor UK Karol Mičieta. Podujatie má podľa neho vytvoriť u študentov návyk pravidelného darcovstva. Verí, že tento rok sa podarí prekonať hranicu 400 až 500 darcov.

 

Na Slovensku sa každoročne spotrebuje približne 180.000 transfúznych jednotiek červených krviniek.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies