Darcovstvo a transplantácie orgánov zaznamenávajú v krajinách EÚ nárast

NETKY.SK • 19 December 2017, 06:05 • 2 min
Darcovstvo a transplantácie orgánov zaznamenávajú v krajinách EÚ nárast

BRUSEL - Európska komisia (EK) zverejnila v pondelok správu, ktorá naznačuje prudký nárast darcovstva a transplantácie telesných orgánov v krajinách EÚ v priebehu akčného plánu na roky 2009-15.

slovakia

left justify in out

Vďaka nárastu darcovstva bolo možné v tomto období uskutočniť dodatočných 4600 operácií spojených s transplantáciou nejakého orgánu, čo predstavuje nárast o 17 percent. V sledovanom období došlo k nárastu transplantácií obličiek o 60 percent, pečene o 24 a srdca o 11 percent.

 

Eurokomisár pre zdravie a bezpečnosť potravín Vytenis Andriukaitis v tejto súvislosti uviedol, že ho veľmi potešila správa, podľa ktorej vďaka darcom orgánov tisícky ľudí v EÚ profitovali zo šance predĺžiť si život. "Pre nich to znamená celý svet, pre ich rodiny a priateľov. Za týmto úspechom sú predovšetkým samotní darcovia, ale aj vnútroštátne zdravotnícke orgány a zdravotnícki pracovníci," skonštatoval komisár.

 

Podľa jeho slov aj eurokomisia dokázala zohrať určitú úlohu vďaka svojmu akčnému plánu na úrovni EÚ, ktorý stanovuje spoločnú agendu s jasnými prioritnými opatreniami pre zvýšenie miery transplantácií vo všetkých krajinách Únie. Akčný plán EÚ okrem iného viedol k vymenovaniu miestnych koordinátorov pre darcovstvo orgánov zo strany zosnulých osôb a vytvorenie registrov na monitorovanie zdravia žijúcich darcov.

 

Komisia a vnútroštátne orgány sa v tejto oblasti aj naďalej opierajú o akcie financované z rozpočtu EÚ, najmä pokiaľ ide o zvyšovanie informovanosti a zlepšenie možností transplantácie pre osoby, ktorí trpia zlyhávaním obličiek v konečnom štádiu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona