Daňové riaditeľstvo uzatvorí zmluvu o prenájme budovy v Košiciach s Nitra Invest

NETKY.SK • 19 August 2011, 15:48 • 2 min
Daňové riaditeľstvo uzatvorí zmluvu o prenájme budovy v Košiciach s Nitra Invest

Daňové riaditeľstvo uzatvorí zmluvu o prenájme budovy v Košiciach s Nitra Invest

slovakia

left justify in out

img

Daňové riaditeľstvo (DR) SR rozhodlo o uzatvorení zmluvy o prenájme budovy pre daňové úrady v  Košiciach so spoločnosťou Nitra Invest. TASR o tom informovala hovorkyňa riaditeľstva Gabriela Dianová.
      Firma okresného šéfa SDKÚ-DS v Nitre Ondreja Ščurku bola jediným uchádzačom v opakovanej súťaži na prenájom budovy pre DR SR v Košiciach. Situácia okolo prenájmu pred niekoľkými mesiacmi vyvolala spor v najsilnejšej vládnej strane SDKÚ-DS medzi premiérkou Ivetou Radičovou a ministrom financií Ivanom Miklošom, pod ktorého rezort daňové riaditeľstvo patrí.
      Generálny riaditeľ DR SR Igor Krnáč podľa Dianovej pri svojom rozhodovaní posúdil všetky aspekty súvisiace s potrebami daňovej správy. "Prihliadal nielen na zámery projektu Unitas, v rámci ktorého má všetky colné a daňové orgány v meste nahradiť jediný krajský Finančný úrad, ale aj na záujmy zamestnancov daňovej správy v meste Košice, ktorí už roky pracujú v rizikových podmienkach," priblížila hovorkyňa.
      Dôležitými faktormi pri posudzovaní boli aj obmedzený realitný trh, časové hľadisko a vplyv na verejné financie. Generálny riaditeľ pri rozhodovaní zohľadnil stanoviská odborných útvarov DR SR, komisie určenej na vyhodnotenie súťaže, ako aj odporúčania porady vedenia DR SR, vysvetlila Dianová.
      "Rozhodol som sa pristúpiť k podpisu zmluvy na základe procesu, pri ktorom bol plne dodržaný zákon, pričom výber nebol napadnutý žiadnym účastníkom súťaže a bol posúdený ako doteraz najtransparentnejší postup pri hľadaní budovy pre daňové orgány v Košiciach," zdôvodnil svoje rozhodnutie Krnáč.
      Ocenil aj spoluprácu mimovládnych organizácií pri hodnotení výberového procesu. Transparency International Slovensko (TIS) aj Aliancia Fair-Play (AFP) pritom DR SR odporučili zmluvu o prenájme s Nitra Invest neuzatvárať. Krnáč sa však podľa Dianovej rozhodol zmluvu podpísať vzhľadom na osobnú zodpovednosť za bezpečnosť zamestnancov a realizáciu náročnej reformy finančných orgánov.
      "Daňové riaditeľstvo je vďačné za spätnú väzbu od mimovládnych organizácií a mieni ju využiť ako východisko pre sformulovanie záväzných interných pravidiel obstarávania nehnuteľností, aby sa v budúcnosti pri týchto procesoch vylúčili akékoľvek podozrenia z nekalého konania, netransparentnosti či nerešpektovania verejného záujmu," avizoval Krnáč.
      Hodnotiaca komisia ešte koncom júla odporučila generálnemu riaditeľovi DR SR začať rokovania o uzatvorení nájomného vzťahu pre košické daňové úrady so spoločnosťou Nitra Invest. Komisia vyhodnocovala jedinú ponuku na prenájom nebytových priestorov pre daňové orgány v Košiciach, predloženú na základe opakovanej súťaže vyhlásenej 4. júla tohto roka.
      Do prvej súťaže na prenájom budovy pre košické daňové úrady vyhlásenej ešte v apríli sa prihlásilo viacero firiem, do finále potom postúpili dve - Nitra Invest a CTR business center III. Podľa neskôr zverejnených informácií prvá z nich ponúkala prenájom za 1,3 milióna eur ročne, kým jej konkurent pýtal za podnájom v budove vlastnenej jej sesterskou firmou VSH development 1,1 milióna eur. Tieto dve sumy sa však podľa DR pre rozdielnosť podmienok nedali objektívne porovnať, preto súťaž zrušilo.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies