Daňové priznania k dani z nehnuteľností treba podať do konca januára

NETKY.SK • 11 Január 2011, 12:43 • 2 min
Daňové priznania k dani z nehnuteľností treba podať do konca januára

Daňové priznania k dani z nehnuteľností treba podať do konca januára

slovakia

left justify in out

img

Daňové priznania k dani z nehnuteľností je potrebné podať do konca januára tohto roka. Táto zákonná povinnosť sa týka ľudí, ktorí v priebehu minulého roka nadobudli novú nehnuteľnosť alebo sa na ich pôvodnej nehnuteľnosti zmenil výmer základu dane.
"Daňovník podáva priznanie k dani z nehnuteľností príslušnému správcovi dane - obec, mesto. V prípade slovenskej metropoly  bratislavskej samospráve," konštatoval hovorca bratislavského primátora Ľubomír Andrassy. Dodal, že oddelenie miestnych daní a poplatkov magistrátu hlavného mesta je na Blagoevovej ulici v Petržalke.
Niektorí občania môžu získať aj 50-% úľavu na dani. "Znížiť výšku dane z nehnuteľností je možné napríklad pri občanoch starších ako 70 rokov či daňovníkoch, ktorí sú držiteľmi preukazu ZŤP. Ak si Bratislavčan, ktorému vznikol nárok na zníženie dane, svoje právo ešte neuplatnil, môže tak urobiť najneskôr do konca januára," vysvetlil Andrassy.
Upozornil, že na tento rok sa výška dane z nehnuteľností nemení. Uhrádza sa až po doručení platobného výmeru, ktorý mesto zašle daňovníkovi najneskôr do konca mája. "V prípade, že daňovník nedodrží lehoty na podanie daňového priznania alebo nezaplatí vypočítanú miestnu daň, samospráva si uplatní sankciu, ktorá môžu byť stanovená minimálne na úroveň 6,60 eura alebo až do výšky 3319 eur," dodal.
V Bratislave je evidovaných viac ako 190.000 osôb, ktoré sú každoročne povinné platiť daň z nehnuteľností. Hlavné mesto tak získa v tomto roku na výkon samosprávnych funkcií z tejto dane približne 42 miliónov eur, z toho 33 miliónov eur je od právnických osôb a 9 miliónov eur od fyzických osôb.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies