Danubiana sa otvorí už na budúci týždeň

NETKY.SK • 1 September 2014, 17:56 • 2 min
Danubiana sa otvorí už na budúci týždeň

BRATISLAVA - Presne 14 rokov od otvorenia, 9. septembra sa verejnosti predstaví vynovená Danubiana. Bratislavská Danubiana sídliaca na Vodnom diele Bratislava - Čunovo sa po dostavbe stala najväčším múzeom moderného umenia na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Ako pre agentúru SITA uviedla PR manažérka Danubiany Meulensteen Art Museum Martina Hudačková, dostavbu Danubiany skolaudovali v niekoľkých termínoch v auguste. "V dostavbe bude predstavená permanentná zbierka Gerarda Meulensteena, zakladateľa Danubiany a zbierka Danubiany. V pôvodnej budove otvoríme spolu s vynoveným múzeom výstavu významnej slovenskej skupiny umelcov, legiend slovenskej moderny - Galandovcov," avizovala Hudačková.

 

Výstava Galandovci bude v Danubiane prístupná do 16. novembra a predstaví diela Andreja Barčíka, Antona Čuteka, Vladimíra Kompánka, Rudolfa Krivoša, Milana Laluhu, Milana Paštéku, Andreja Rudavského a Pavla Tótha. Pôsobenie Skupiny Mikuláša Galandu, známej ako Galandovci od roku 1957 na prvej spoločnej výstave v Žiline do posledného skupinového vystúpenia v roku 1968 v Berlíne prinieslo významný proces vo formovaní slovenského výtvarného umenia. V roku 1972 boli členovia Skupiny Mikuláša Galandu podrobení ostrej kritike v zborníku Za socialistické umenie (Materiály zo zjazdov umeleckých zväzov, Slovenský spisovateľ 1972) a vylúčení zo Zväzu výtvarných umelcov, čo znamenalo zákaz vystavovania a ďalšie represálie. Ich návrat na umeleckú scénu bol neskôr už len individuálny. Medzi autorov Skupiny Mikuláša Galandu patria Andrej Barčík, Anton Čutek, Vladimír Kompánek, Rudolf Krivoš, Milan Laluha, Milan Paštéka, Andrej Rudavský, Ivan Štubňa a Pavol Tóth. Danubiana je pre návštevníkov v septembri otvorená denne okrem pondelkov od 11:00 do 19:00.

 

Danubiana začala dostavbu koncom marca 2013. Jej cieľom bolo vytvoriť z nej najväčšie múzeum moderného umenia na Slovensku. Projekt dostavby múzea moderného umenia pri vodnom diele v bratislavskom Čunove 17. marca 2013 symbolicky odštartovali umelci slávnostným krstom základného kameňa. Dostavba neprekročila šesť miliónov eur vrátane DPH, financoval ju štát cez ministerstvo kultúry, uviedol pre SITA Vincent Polakovič z Danubiany Meulensteen Art Museum. Podľa Polakoviča teda oproti plánu skončili o mesiac skôr a ušetrili približne milión eur.

 

Prístavba Danubiany je podľa projektu spoločnosti Atelier 008, autorského kolektívu architektov Jána Kukuľu a Jozefa Jakuša. Celková plocha areálu Danubiany je 12-tisíc štvorcových metrov. Pred dostavbou malo múzeum plochu 911 m2. Prístavba mu priniesla 2 726 m2. Pôvodný objekt múzea má výstavnú plochu 853 m2 a v prístavbe je na výstavy vyčlenených 1 636 m2. Strecha nového objektu má slúžiť ako sochársky park. Spolu má byť vo vynovenom areáli Danubiany stovka parkovacích miest. Nové pavilóny múzea s avizovanými expozíciami medzinárodného, holandského a slovenského umenia lemujú severovýchodný breh jej areálu a proporčne nezasahujú do hlavnej budovy. Súčasťou premeny Danubiany je aj zveľadenie okolitého parku, viac parkovacích plôch, rozšírenie Art Shopu či nová kaviareň. Podrobnosti a vizualizácie možno nájsť na webstránke múzea https://danubiana.eu/svk/info_extension.html.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies