Danube Wings prestanú lietať z Bratislavy do Košíc

NETKY.SK • 14 November 2013, 15:45 • 2 min
Danube Wings prestanú lietať z Bratislavy do Košíc

BRATISLAVA - Domáce aerolínie Danube Wings vo štvrtok oznámili, že po štyroch rokoch ukončia prevádzkovanie jedinej pravidelnej vnútroštátnej leteckej linky medzi Bratislavou a Košicami 29. novembra.

slovakia

left justify in out

"Počas lietania tejto trasy sme nedokázali nájsť dostatok pasažierov pripravených zaplatiť reálne náklady na jej samostatné fungovanie," zdôvodnil generálny riaditeľ Danube Wings Ján Rostáš.

Podľa neho nikdy nebol problém zaplniť lietadlo za štyridsať eur, no takáto suma ledva pokryje daň z pridanej hodnoty a poplatky letiskám. "Linka môže mať teoreticky význam pre renomovaného prepravcu, ktorý ňou môže zvážať východoslovenských cestujúcich na väčšie letisko s relevantnou ponukou nadväzujúcich letov do ďalších destinácií," dodal Rostáš. Uvítal pritom informáciu, že České aerolínie (ČSA) sa na takýto krok podujali a letecká trasa Bratislava - Košice ani po 29. novembri nezanikne. 

Danube Wings v súčasnosti zabezpečujú na linke Bratislava - Košice a späť dva spiatočné lety v pondelok a piatok. Aerolinky chcú svoju aktivitu koncentrovať na chartrové lety a krátkodobé ACMI prenájmy, čiže prenájom lietadla aj s posádkou a obslužným personálom. Plánujú si ponechať dve zo súčasných troch lietadiel ATR 72-202 s kapacitou 70, resp. 72 cestujúcich. Danube Wings v minulom roku prepravili celkom 122 791 pasažierov. V porovnaní s rokom 2011, keď s najväčšími domácimi aerolíniami letelo 74 211 cestujúcich, to bolo viac o 65,5 %, alebo o 48 580 osôb. 

České aerolínie obnovia prevádzku pravidelnej linky medzi Prahou a Bratislavou 11. decembra, pričom súčasne budú lietať aj medzi Košicami a Bratislavou. Ako vo štvrtok informovalo bratislavské letisko, český letecký dopravca bude v zimnom letovom poriadku zabezpečovať na oboch linkách po dva spiatočné lety každý pondelok, stredu a piatok. Od marca budúceho roka lety rozšíri na dva spoje denne okrem soboty. 

Lety pod obchodnou značkou Danube Wings prevádzkuje spoločnosť VIP Wings, a.s. Aerolínie majú domovskú základňu na bratislavskom letisku. Spoločnosť VIP Wings je zapísaná v Obchodnom registri SR od 23. mája 2000, eviduje základné imanie 8,157 mil. eur. Danube Wings majú vo svojej flotile namiesto pôvodných štyroch už len tri lietadlá typu ATR 72-202, ktoré dosahujú rýchlosť 460 kilometrov za hodinu. Pre nízke prevádzkové náklady je lietadlo vhodné na lety do 1 500 kilometrov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies