Dánskych hádzanárov zastavil najlepší výkon Francúzov v histórii

NETKY.SK • 27 Január 2014, 14:23 • 2 min
Dánskych hádzanárov zastavil najlepší výkon Francúzov v histórii

HERNING - Posledný krok býva najťažší. Hádzanári Dánska sa presvedčili o tom po roku opäť na vlastnej koži. Vlani nedotiahli svoje snaženie k zisku premiérového titulu majstra sveta (v rozhodujúcom dueli so Španielmi prehrali 19:35) a tentoraz nezavŕšili svoju spanilú jazdu na domácich majstrovstvách Európy obhajobou prvenstva.

slovakia

left justify in out

Zverenci trénera Ulrika Wilbeka prechádzali turnajom ako nôž maslom až do finále, v ktorom na sklamanie drvivej väčšiny zo 14 000 divákov v Jyske Bank Boxen v Herningu podľahli Francúzom 32:41 (16:23). Prvá prehra na šampionáte ich stála tretí kontinentálny titul v histórii.

"Francúzsko dnes podalo výnimočný výkon. Možno to bol najlepší zápas, aký kedy náš súper odohral. Nastúpili sme koncentrovane, ale proti nám stál veľmi kvalitný a kompaktný francúzsky tím. Vydaril sa im začiatok, my sme po piatich minútach už zaostávali. Na mojich hráčov doľahla nervozita a musel si zobrať oddychový čas. Posledné tri štvrtiny duelu sme hrali veľmi dobre v útoku, ale o osude finále už bolo rozhodnuté. Zápas bol zaujímavý, ale na najlepšie družstvo na svete to nestačilo," zložil poklonu víťazovi kouč Wilbek, ktorého hráči opäť doplatili na nezvládnutý prvý polčas (vo finále MS 2013 prehrávali po 30 minútach 10:18).

Triumf Francúzov je zaslúžený, keď na ceste na európsky trón si aktuálni olympijskí víťazi poradili vo vyraďovacej časti s držiteľmi titulov dvoch významných podujatí - v semifinále s úradujúcimi majstrami sveta Španielmi a vo finále s kontinentálnymi šampiónmi dokonca v ich domácom prostredí. Na turnaji prehrali len raz, vo štvrťfinálovej skupine so Švédmi (28:30), keď už mali istotu prvenstva v tabuľke.

"Musím povedať, že toto bol najvydarenejší zápas a najlepší výkon vo finále v histórii francúzskej hádzanej. Vedeli sme, že Dáni majú mladé družstvo a očakávali sme, že bude pod tlakom vzhľadom na veľké očakávania celej krajiny. Museli tomu čeliť," vyhlásil kormidelník už trojnásobných majstrov Európy Claude Onesta.

O víťazstve Francúzov rozhodla základná zostava, ktorej hráči sa s výnimkou posledných dvoch gólov v závere postarali o všetky ostatné.
Šestica Guigou (10/3), Porte (9), Abalo (7), Narcisse (6), N. Karabatic (5), Sorhaindo (2) strelila 39 zo 41 presných zásahov, na konci dvakrát skóroval striedajúci Nyokas. Reprezentanti 'Les Bleus' mali 73-percentnú streleckú úspešnosť. Navyše, defenzíva výberu krajiny galského kohúta stála na pevných nohách. Ak aj Dáni našli spôsob na utvorenie si príležitostí na skórovanie, v ceste im stál skúsený 37-ročný brankársky veterán Thierry Omeyer. Rozdiel vo výkonoch brankárov bol evidentný. Na druhej strane jeden z najlepších svetových gólmanov Niklas Landin mal len 15-percentnú úspešnosť, prvý zákrok si pripísal až v čase 8:45. Dánom v priebehu finále nepomohli ani výmena Landina za Jannicka Greena. "Musím priznať, som veľmi sklamaný. Dúfal som, že to bude skvelý zápas a úžasná párty po jeho skončení. Tieto plány však stroskotali. Keď hráte proti takému výbornému tímu ako Francúzsko, nemáte veľa šancí," skonštatoval smutný dánsky pivot Jesper Nöddesbo.

Francúzi sa po dvoch nevydarených vrcholných podujatiach - 11. na ME 2012 a 6. na MS 2013 - dokázali v Dánsku vrátiť medzi absolútnu špičku. Dôkazom je ich tretí kontinentálny titul, v ich počte zaostávajú už len o jeden za najúspešnejšími v tejto bilancii Švédmi. "Je to úžasné. Zvíťaziť v Dánsku nad domácim tímom v skvelej aréne a pred úžasným publikom, to je niečo skutočne fantastické," vyhlásil pivot Igor Anic.

Kým vo francúzskom tíme bolo viacero kandidátov na ocenenie pre najlepšieho hráča zápasu, napokon si ho odniesol Daniel Narcisse, v dánskom sa ušlo Mikkelovi Hansenovi. So 73 loptami v sieti brankárov oboch aktérov to bolo gólovo najpočetnejšie finále (doteraz 64) a zároveň aj druhé najhladšie v histórii ME. Len na premiérovom šampionáte v roku 1994 v Portugalsku dokázali Švédi vyhrať rozhodujúce stretnutie vyšším rozdielom - Rusov zdolali o trinásť gólov (34:21).

Do All-Star tímu európskeho šampionátu sa dostal jediný Francúz - pravý krídelník Luc Abalo, ktorého doplnili dvaja Dáni - brankár Niklas Landin, ľavá spojka Mikkel Hansen, islandský ľavý krídelník Gudjón Valur Sigurdsson, stredná spojka Domagoj Duvnjak z Chorvátska, Poliak Krzysztof Lijewski na pravej spojke a španielsky pivot Julen Aguinagalde. Hansen a Sigurdsson figurovali v najlepšej sedmičke aj pred dvoma rokmi v Srbsku. Najlepším strelcom šampionátu sa s 50 gólmi v ôsmich stretnutiach stal španielsky reprezentant Joan Caňellas. Najlepším "obranárom" bol Švéd Tobias Karlsson. Francúzsku hviezdu Nikolu Karabatica vyhlásili za najužitočnejšieho hráča ME 2014.

Francúzsko sa ako nový európsky šampión už kvalifikovalo na ME 2016 v Poľsku. Prvé štyri tímy z konečného poradia podujatia na dánskej pôde už majú zabezpečenú účasť na MS 2015 v Katare. Trio Francúzsko, Dánsko a Chorvátsko vďaka umiestneniu na ME 2014, Španielsko ako obhajca. Okrem tohto kvarteta má istotu štartu aj Katar ako organizátor.

Medzi pozitíva šampionátu patrila aj divácka návštevnosť. Stretnutia ME sledovalo v hľadiskách viac ako 316 000 ľudí, čo znamená nový divácky rekord a svedčí o popularite hádzanej na severe kontinentu. Naopak, najväčším sklamaním z hľadiska umiestnenia bolo Srbsko, ktoré sa ako obhajca striebra prepadlo o jedenásť pozícii na konečnú 13. priečku.

All-Star tím: Niklas Landin (Dán./brankár) - Gudjón Valur Sigurdsson (Isl./ľavé krídlo), Mikkel Hansen (Dán./ľavá spojka), Domagoj Duvnjak (Chor./stredná spojka), Julen Aguinagalde (Šp./pivot), Krzysztof Lijewski (Poľ./pravá spojka), Luc Abalo (Fr./pravé krídlo)

Najlepší strelec: Joan Caňellas Reixach (Šp.) - 50/21 gólov
Najlepší defenzívny hráč: Tobias Karlsson (Švéd.)
Najužitočnejší hráč: Nikola Karabatic (Fr.)

Konečné poradie ME 2014 v hádzanej mužov:
1. Francúzsko, 2. Dánsko, 3. Španielsko, 4. Chorvátsko, 5. Island, 6. Poľsko, 7. Švédsko, 8. Maďarsko, 9. Rusko, 10. Macedónsko, 11. Rakúsko, 12. Bielorusko, 13. Srbsko, 14. Nórsko, 15. Česko, 16. Čierna Hora.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona