Dánsky súd nariadil ministerstvu, aby odškodnilo zadržaných irackých civilistov

NETKY.SK • 15 Jún 2018, 16:30 • 2 min
Dánsky súd nariadil ministerstvu, aby odškodnilo zadržaných irackých civilistov

KODAŇ - Súd v Kodani nariadil v piatok dánskemu ministerstvu obrany, aby odškodnilo 18 irackých civilistov zadržaných irackými vojakmi počas vojenskej operácie v Iraku v roku 2014, pri ktorej boli prítomní aj príslušníci dánskej armády pomáhajúci irackým vojakom. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Podľa oznámenia Súdu východného Dánska so sídlom v Kodani vojaci tejto škandinávskej krajiny netýrali irackých civilistov, ale vedeli o tom, že zadržiavaným "hrozí reálne nebezpečenstvo, že budú zo strany irackých bezpečnostných síl vystavení neľudskému zaobchádzaniu, napríklad úderom a kopancom".

 

Súd v piatok uviedol, že dánski vojaci nesú zodpovednosť za toto neľudské zaobchádzanie, lebo proti nemu nezasiahli. Súd nariadil, že každému zadržiavanému musí byť vyplatené odškodné vo výške 30.000 dánskych korún (4027 eur) - avšak dodal vysvetlenie, že iracké bezpečnostné sily zadržali civilistov "pre podozrenie, že sú to ozbrojení teroristi alebo povstalci".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona