Dánsky parlament schválil zákon znižujúci finančné príspevky pre azylantov

NETKY.SK • 26 August 2015, 19:42 • 2 min
Dánsky parlament schválil zákon znižujúci finančné príspevky pre azylantov

KODAŇ - Dánski poslanci dnes v snahe o obmedzenie prílevu utečencov schválili zákon znižujúci mesačné príspevky pre žiadateľov o azyl. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Ministerka pre integráciu Inger Stöjbergová z vládnucej stredopravej liberálnej strany Venstre uviedla, že ide o prvý krok v rámci "návratu k azylovej politike" v krajine.

 

Tretie a posledné čítanie zákona dnes schválili poslanci počtom 56 hlasov proti 50, pričom až 73 poslancov sa hlasovania zdržalo.

 

"Môžete mať iné politické zmýšľanie (ohľadom migrantov) než vláda, nemôžete však ignorovať výzvy," uviedla ministerka. "Musíme zastaviť obrovský prílev žiadateľov o azyl do Dánska," dodala.

 

Predstavitelia strany Venstre sa v júni ujali menšinovej vlády, pričom v 179-člennom parlamente zastávajú 34 kresiel a sú teda závislí od vonkajšej podpory. V snahách o sprísnenie politiky voči azylantom ich v júli podporila populistická a euroskeptická Dánska ľudová strana (DF), konzervatívci a tiež Liberálna aliancia.

Opozičná ľavicová strana Enhedslisten (EL) a tiež environmentalistická Alternatívna strana naopak dnešok označili za "smutný deň" pre Dánsko.

 

Obmedzenia v príspevkoch pre azylantov začnú platiť od 1. septembra. Nová mesačná dávka pre bezdetného žiadateľa o azyl bude pred zdanením asi 6000 dánskych korún (približne 800 eur), čo je porovnateľné so súčasným štipendiom pre študentov. Škrty v dávkach pre utečencov sa dotknú aj manželských párov s deťmi.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies