Dánsky parlament odobril zákon známy ako "zákaz buriek"

NETKY.SK • 31 Máj 2018, 13:30 • 2 min
Dánsky parlament odobril zákon známy ako "zákaz buriek"

KODAŇ - Dánsko sa vo štvrtok pridalo k niektorým európskym krajinám, ktoré sa rozhodli zakázať na verejnosti nosenie odevov zahaľujúcich tvár - vrátane moslimských buriek či nikábov.

slovakia

left justify in out

Za návrh tohto zákona z dielne stredopravej dánskej koalície hlasovalo v parlamente 75 poslancov, proti sa vyjadrilo 30, a 74 ďalších sa hlasovania zdržalo. Dánska vláda uviedla, že opatrenie nezakazuje nosenie šatiek, turbanov či židovských jarmuliek a nie je zamerané proti nijakému náboženstvu, priblížila agentúra AP.

 

Zákon známy ako "zákaz buriek" je však vnímaný najmä ako opatrenie voči odevom, aké nosia niektoré konzervatívne moslimky, a to i v Dánsku. Do platnosti vstúpi 1. augusta a každému, kto ho poruší, bude odvtedy hroziť pokuta 1000 dánskych korún (134,35 €).

 

Opakované porušenie zákazu bude postihnuteľné pokutou do 10 000 dánskych korún i odňatím slobody až na šesť mesiacov. AP v tejto súvislosti pripomenula, že obdobné zákony má i Rakúsko, Francúzsko a Belgicko.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona