Dánsky denník zo strachu odmietol zverejniť provokatívne karikatúry

NETKY.SK • 9 Január 2015, 13:47 • 2 min
Dánsky denník zo strachu odmietol zverejniť provokatívne karikatúry

KODAŇ - Dánsky denník Jyllands-Posten v piatok odmietol zverejniť provokatívne karikatúry, ktoré v minulosti publikoval aj francúzsky týždenník Charlie Hebdo.

slovakia

left justify in out

Denník, ktorý pred desiatimi rokmi zverejnil poburujúce kresby proroka Mohameda a vyvolal tým násilné nepokoje v moslimskom svete, sa tak rozhodol pre obavy o bezpečnosť svojich zamestnancov, ktorú považuje za "najdôležitejšiu". Stal sa tak výnimkou spomedzi veľkých denníkov v severskej krajine. Ako sa uvádza v piatkovom komentári denníka, "deväť rokov sme žili v strachu z teroristického útoku a áno, to je vysvetlenie, prečo znovu nezverejníme karikatúry, či už naše alebo z týždenníka Charlie Hebdo - uvedomujeme si tiež, že sa skláňame pred násilím a zastrašovaním".

 

Zverejnenie karikatúr týždenníka Charlie Hebdo bolo súčasťou spravodajského pokrytia stredajšej tragickej streľby v parížskej redakcii týždenníka svetovými médiami. Viaceré americké denníky New York Times či Wall Street Journal a tlačových agentúr Reuters a Associated Press však karikatúry zosmiešňujúce islam zverejniť odmietajú. Odvolali sa na smernice, podľa ktorých nesmú zverejňovať materiál urážajúci náboženské cítenie. Denník Jyllands-Posten v septembri 2005 publikoval 12 kresieb dánskych karikaturistov, ktorých požiadali o zobrazenie proroka. Islam však zobrazovanie Mohameda zakazuje. Jyllands-Posten sa odvolal na slobodu prejavu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies