Dánsko zvýši produkciu obnoviteľnej energie aj plynu v Severnom mori

NETKY.SK • 19 Apríl 2022, 11:45 • 2 min
Dánsko zvýši produkciu obnoviteľnej energie aj plynu v Severnom mori

KODAŇ - Dánska vláda si dala za cieľ výrazne zvýšiť dodávky obnoviteľnej energie a dočasne zvýšiť produkciu zemného plynu zo svojich polí v Severnom mori, aby sa rýchlejšie stala nezávislou od jeho dodávok z Ruska.

slovakia

left justify in out

„Na obmedzené časové obdobie zvýšime produkciu zemného plynu v Severnom mori," povedala novinárom v utorok na brífingu premiérka Mette Frederiksenová.

 

Ruský prezident Vladimir Putin varoval Európu, že riskuje prerušenie dodávok plynu, pokiaľ zaň nebude platiť v rubľoch. To je však v rozpore so sankciami bloku proti Moskve za inváziu na Ukrajinu.

 

 

img

 

„Sme presvedčení, že je lepšie vyrábať plyn v Severnom mori, ako ho kupovať od Vladimira Putina," povedala Frederiksenová.

 

Podľa premiérky Dánsko by sa mohlo v budúcom roku stať nezávislým od ruského plynu vďaka dodávkam zo Severného mora.

„Ale keďže sme súčasťou európskej plynárenskej siete, potrebujeme, aby sa aj ostatné krajiny osamostatnili," povedala.

 

Vláda predstavila tiež plány na drastické zvýšenie výroby energie z obnoviteľných zdrojov, ako je veterná a solárna energia, ako aj na zavedenie jednotnej uhlíkovej emisnej dane pre firmy.

 

Cieľom dánskej vlády je do ôsmich rokov štvornásobne zvýšiť výrobu veternej aj slnečnej energie na zemi a zvýšiť produkciu elektriny z veterných turbín na mori o jeden až štyri gigawatty.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies