Dánsko zrušilo takmer po 100 rokoch trestný čin rúhania

NETKY.SK • 2 Jún 2017, 16:49 • 2 min
Dánsko zrušilo takmer po 100 rokoch trestný čin rúhania

KODAŇ - Dánski zákonodarcovia zrušili dnes takmer po 100 rokoch trestný čin rúhania, ktorý však bol v tejto škandinávskej krajine iba veľmi zriedka predmetom stíhania. Poslanci zrušenie tejto legislatívy odobrili hlasovaním v pomere 75:27.

slovakia

left justify in out

Proti zrušeniu boli iba členovia sociálnej demokracie. Za rúhanie hrozilo v Dánsku štvormesačné väzenie alebo pokuta. "Tento krok znamená, že budeme môcť viesť slobodnejšiu a menej predpojatú diskusiu o náboženstvách," uviedol Bruno Jerup z opozičnej Aliancie Červeno-zelených, ktorá zrušenie zákona iniciovala.

Počas platnosti predmetnej legislatívy došlo v Dánsku iba k trom súdnym procesom vo veci rúhania, naposledy v roku 1971. Stále je však otvorený prípad istého 42-ročného muža, ktorý v roku 2015 zverejnil na Facebooku videozáznam, ako vo svojej záhrade páli Korán. Bezprostredne nebolo známe, či bude proces pokračovať.

Ministerstvo spravodlivosti uviedlo, že stanoviská a činy, ktoré "ohrozujú, zosmiešňujú alebo hanobia" náboženské skupiny, zostávajú naďalej trestateľnými.

Dánska prokuratúra však v roku 2006 zakročila proti stíhaniu denníka Jyllands-Posten, ktorý zverejnil 12 kontroverzných karikatúr proroka Mohameda. Karikatúry spustili v moslimskom svete masové protesty, spotrebiteľský bojkot dánskych produktov, ako aj násilné vyhrážky voči novinám.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies