Dánsko znova predlžuje vykonávanie pasových kontrol na hranici s Nemeckom

NETKY.SK • 1 Apríl 2016, 11:17 • 2 min
Dánsko znova predlžuje vykonávanie pasových kontrol na hranici s Nemeckom

KODAŇ - Dánsko dnes rozhodlo o predĺžení vykonávania dočasných pasových kontrol na hranici s Nemeckom o ďalších 30 dní, a síce do 3. mája.

slovakia

left justify in out

Oznámilo to dánske ministerstvo pre otázky imigrácie, informuje agentúra Reuters.

 

Vláda stále považuje tieto kontroly za nevyhnutné opatrenie na zabránenie hromadenia nelegálnych migrantov v Dánsku, uvádza sa vo vyhlásení ministerstva po prijatí rozhodnutia. "Množstvo žiadateľov o azyl v Európe je stále historicky vysoké," uviedla ministerka pre otázky imigrácie Inger Stöjbergová, ktorú cituje agentúra DPA.

 

Od 4. januára do 27. marca podrobili dánske úrady na priechodoch náhodnej kontrole približne 488.000 ľudí, pričom vstup z Nemecka do Dánska neumožnili 984 osobám a 127 ľudí obvinili pre podozrenie z pašovania ľudí, špecifikovala Stöjbergová v liste adresovanom Európskej komisii. Od 1. januára do 27. marca zaregistrovala táto škandinávska krajina takmer 3000 žiadostí o azyl, dodala.

 

Vláda v Kodani opatrenie na vykonávanie hraničných kontrol na 15 priechodoch s Nemeckom prijala prvýkrát 4. januára v reakcii na podobné kontroly zavedené Švédskom. Štokholm nimi reagoval na mimoriadny príchod utečencov z Blízkeho východu a Afriky. Dánsko odvtedy predlžuje trvanie tohto opatrenia simultánne so svojím severným susedom.

 

Dánsko zaviedlo dočasné opatrenia aj pre obavu, že inak by sa na jeho území nahromadilo množstvo ilegálnych migrantov, ktorým by susedné Švédsko vstup zamietlo. Hraničné kontroly v snahe vyrovnať sa s prílevom migrantov opätovne zaviedli ešte vlani viaceré členské krajiny Európskej únie vrátane Nemecka a Rakúska.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies