Dánsko žiada od nových občanov podávanie si rúk

NETKY.SK • 21 December 2018, 14:18 • 2 min
Dánsko žiada od nových občanov podávanie si rúk

KODAŇ – Krajina prijala nový zákon o udeľovaní občianstva. Netradičné je však povinné podanie si rúk žiadateľa so zástupcom inštitúcie vybavujúcej občianstvo. Na prvý pohľad sa to možno javí ako niečo prirodzené, no existujú pádne dôvody prečo je to tak.

slovakia

left justify in out

Dáni to majú veľmi šikovne premyslené. Moslimská viera totiž káže odmietanie čo i len dotyku s členom opačného pohlavia mimo najbližších rodín. Nepovoľuje sa dokonca ani podávanie rúk v rukaviciach. Je to cielené na túto kultúru a náboženstvo, petože práve moslimovia a niektoré židovské komunity sú najčastejšími žiadateľmi o nové občianstvo.

 

"V prípade ak by mali problém len s podaním rúk, ako sa chcú potom začleniť títo ľudia do našej spoločnosti? Je to niečo úplne jednoduché. Prečo by sme potom mali takýmto ľuďom poskytnúť pocit bezpečia a ochrany v našej krajine? Odmietanie podávania si rúk je prejav neúcty," poznamenal poslanec Martin Henriksen, hovorca Dánskej ľudovej strany.

 

img

 

Zákon bol podľa neho veľmi potrebný. Účinnosť nadobudne od 1. januára budúceho roku a z dánskej strany to vraj ešte nie je koniec. Do budúcna by sa mohol ešte zaviesť zákaz zahalenia moslimských žien pri úradnom uznávaní občianstva. Pri akte udeľovania občianstva sú jednotlivci taktiež povinní podpísať dokument o rešpektovaní dánskych hodnôt. Tento rok sa napríklad ešte zaviedol zákaz nosenia závojov v tvári na verejnosti.

 

img

 

V celkovom meradle sú to možno malé a celkom akceptovateľné zmeny. No keď sa na to pozrieme zo širšej perspektívy, tak práve takýmito opatreniami sa dá chrániť kultúra a hodnoty, a navyše všetko v súlade so zákonom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies