Dánsko zavedie cirkevné sobáše pre homosexuálov

NETKY.SK • 24 November 2011, 07:52 • 2 min
Dánsko zavedie cirkevné sobáše pre homosexuálov

Dánsko zavedie cirkevné sobáše pre homosexuálov

slovakia

left justify in out

img

Dánska vláda chce zmeniť platné zákony o manželstve, aby umožnila homosexuálom uzatvárať plnohodnotné cirkevné sobáše.
"Prvé svadby osôb rovnakého pohlavia by sa mohli stať realitou na jar 2012," oznámil dnes dánsky minister pre cirkevné záležitosti Manu Sareen. 
Vláda už podľa agentúry AP pripravuje príslušné legislatívne návrhy. Parlamentu ich plánuje predložiť vo februári budúceho roka. 
Dánsko sa v roku 1989 stalo prvou krajinou, ktorá oficiálne povolila registrované partnerstvá homosexuálov. Od roku 1997 môžu uzatvárať aj svadby v kostoloch štátnej luteránskej cirkvi, avšak len v podobe krátkeho požehnania na záver bežných bohoslužieb. 
Pripravované dodatky k manželskému zákonu majú homosexuálom a lesbičkám umožniť plnohodnotné cirkevné sobáše, podobne ako je tomu na Islande či vo Švédsku.
Jednotliví farári však, ako napísala agentúra DPA, budú môcť naďalej uplatňovať výhradu vo svedomí a odmietnuť sobášiť páry rovnakého pohlavia. 
K štátnej luteránskej cirkvi sa hlási približne 80 percent z 5,6 milióna Dánov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona