Dánsko zaplatilo 900.000 dolárov za prístup k Panama Papers

NETKY.SK • 29 September 2016, 18:47 • 2 min
Dánsko zaplatilo 900.000 dolárov za prístup k Panama Papers

KODAŇ - Dánska vláda dnes potvrdila, že zaplatila zhruba 900.000 USD (802.067,55 eura) za prístup k panamským dokumentom, tzv. Panama Papers, ktoré jej pomôžu identifikovať stovky Dánov podozrivých z daňových únikov. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Panamské dokumenty sa ocitli v centre pozornosti daňových úradov na celom svete v apríli, keď z právnickej firmy Mossack Fonseca uniklo viac ako 11 miliónov tajných dokumentov.

 

Tieto doklady odhalili, ako Mossack Fonseca pomáhala bohatým a mocným z celého sveta prepierať peniaze, vyhýbať sa sankciám a unikať plateniu daní. Firma mala státisíce klientov, a nielen podnikateľov, ale aj športovcov, umelcov či dokonca politikov. Údajne k nim patril aj ruský prezident Vladimir Putin.

 

Krok dánskej vlády je súčasťou celosvetovej snahy o zastavenie daňových únikov. Severská krajina odhaduje, že v uplynulých troch rokoch prišla na daniach o 12,3 miliardy dánskych korún (1,65 miliardy eur).

 

Ďalším krokom bude podľa Jima Sorensena, šéfa daňového úradu SKAT, podrobné preskúmanie dokladov, odhalenie a vyšetrenie daňových únikov a potrestanie vinníkov. Sorensen agentúre Reuters povedal, že Dánsko zaplatilo za informácie anonymnému zdroju, ktorý na výmenu poskytol Kodani viac dokladov o dánskych občanoch zapletených do škandálu, ako odhalil aprílový únik. Nové informácie sa týkajú 500 až 600 dánskych občanov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona