Dánsko po útokoch zvýši výdavky na protiteroristické opatrenia

NETKY.SK • 19 Február 2015, 12:51 • 2 min
Dánsko po útokoch zvýši výdavky na protiteroristické opatrenia

KODAŇ - Dánska vláda dnes podľa očakávania predstaví nové protiteroristické opatrenia po dvoch krvavých víkendových útokoch v metropole Kodaň, ktoré si vyžiadali dva ľudské životy.

slovakia

left justify in out

Premiérka Helle Thorningová-Schmidtová a ministri spravodlivosti, vnútra aj obrany oznámia podrobnosti 12-bodového plánu. Informovala o tom samotná vláda, na ktorú sa odvolala tlačová agentúra DPA.

 

Dánsko plánuje vyčleniť 970 miliónov korún (148 miliónov dolárov) na posilnenie svojej bezpečnostnej služby PET a vojenskej tajnej služby FE, aby mohli sledovať zahraničných bojovníkov v cudzine. Súčasťou plánu je aj lepšia ochrana popredných politikov a ďalších vysokopostavených predstaviteľov, uviedla štátna rozhlasová stanica DR.

 

Medzitým kodanská polícia oznámila, že automatická puška použitá pri prvom streleckom útoku na podujatí na podporu slobody prejavu v kaviarni Krudttönden bola ukradnutá z domu člena dánskej domácej gardy začiatkom roka 2013.

 

Približne štvrtina zo 16.000 členov domácej gardy prechováva zbrane doma. Uviedol to veliteľ tejto dobrovoľnej armádnej sily Finn Winkler pre dánsku tlačovú agentúra Ritzau.

 

Polícia je presvedčená, že za dve smrteľné strelné poranenia a päť zranených policajtov v Kodani je zodpovedný 22-ročný Omar Abdel el-Hussein. Po oboch útokoch ho v nedeľu nadránom zastrelilo špeciálne policajné komando.

 

Polícia tiež uviedla, že pri druhej streľbe, keď útočník zabil 37-ročného židovského ochrankára v blízkosti hlavnej synagógy, bola použitá aj ručná strelná zbraň.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies