Dánsko plánuje umiestniť cudzincov čakajúcich na vyhostenie na ostrov

NETKY.SK • 4 December 2018, 19:21 • 2 min
Dánsko plánuje umiestniť cudzincov čakajúcich na vyhostenie na ostrov

KODAŇ - Dánska koaličná vláda a protiimigračná Dánska ľudová strana (DF) uzavreli dohodu, podľa ktorej majú byť odmietnutí žiadatelia o azyl alebo cudzinci, ktorí boli v krajine odsúdení, a po odpykaní si trestu čakajú na vyhostenie, umiestnení na neobývanom ostrove Lindholm.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom webový portál The Local. Poslanec dánskeho parlamentu za stranu DF Martin Henriksen v utorok povedal, že plán dánskej vlády umiestniť uvedené osoby na opustenom ostrove môže byť v rozpore s medzinárodným právom, informovala agentúra AP.

 

Henriksen však dodal, že jeho strane neprekáža, ak pôjde proti medzinárodným konvenciám. Dánsky minister financií Kristian Jensen upozornil, že cudzinci na ostrove nebudú väznení. Noci však budú musieť tráviť v deportačnom centre, aby ich úrady mohli ľahšie kontrolovať. "Niektorí cudzinci, u ktorých bolo rozhodnuté o deportácii, stále páchajú zločiny a my nemáme spôsob, ako ich monitorovať," povedal Jansen.

 

 

Plán je súčasťou dohody medzi konzervatívnou vládnou koalíciou a Dánskou ľudovou stranou. Zariadenie schopné prijať približne 100 migrantov by malo byť otvorené v roku 2021.

 

Na ostrov budú umiestnení cudzinci, ktorí v krajine páchali trestnú činnosť a majú byť podľa rozhodnutia súdu po odpykaní si trestu deportovaní.

 

Okrem nich budú na ostrov umiestnení i cudzinci, ktorí nemajú povolenie na pobyt v Dánsku, ale nemôžu byť deportovaní napríklad preto, že sú bez štátnej príslušnosti alebo ich krajina nemá s Dánskom uzavretú príslušnú dohodu. Dánski opoziční politici návrh ostro kritizovali, pričom jeden z nich ho nazval "humanitárnym kolapsom".

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona