Dánsko oficiálne preberá predsednícku štafetu EÚ

NETKY.SK • 11 Január 2012, 09:41 • 2 min
Dánsko oficiálne preberá predsednícku štafetu EÚ

Dánsko oficiálne preberá predsednícku štafetu EÚ

slovakia

left justify in out

img

V hlavnom meste Dánska sa dnešným dňom  začalo slávnostné preberanie polročného rotačného predsedníctva Európskej únie. Do Kodane prišli aj lídri EÚ vrátane predsedu Európskej rady Hermana Van Rompuya.
Predseda Európskej rady stretnutím s dánskou premiérkou Helle Thorningovou-Schmidtovou otvoril rokovania na politickej úrovni medzi predstaviteľmi EÚ a dánskou vládou. Za dôležitejšie sa však považuje prvé vrcholné stretnutie dánskej vlády so zástupcami Európskej komisie (EK), ktoré je naplánované na 11. a 12. januára, pričom EK bude zastupovať jej predseda José Manuel Barroso a Dánsko oficiálne preberie štafetu od poľského premiéra Donalda Tuska.
Dánske predsedníctvo EÚ pozvalo pri tejto príležitosti do Kodane okolo šesťdesiat novinárov zo všetkých členských krajín EÚ a aj zástupcov médií z iných kontinentov, pričom hlavným cieľom je predstaviť dánske priority polročného predsedníctva únie s dôrazom na "zelenú politiku". 
Hlavným bodom rokovaní medzi Van Rompuyom a Thorningovou-Schmidtovou boli otázky dlhovej krízy v Európe, vrátane rokovaní o návrhu dohody vedúcej k vytvoreniu fiškálnej únie a budúcej spolupráce medzi Európskou radou a dánskym predsedníctvom EÚ.
Hoci Dánsko nie je členom eurozóny, prejavilo snahu zúčastňovať sa na riešení krízy, ktorá zasiahla členské štáty Európskej menovej únie.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies