Dánsko: K moci sa vrátili sociálni demokrati, krajina bude mať prvú premiérku

NETKY.SK • 16 September 2011, 16:16 • 2 min
Dánsko: K moci sa vrátili sociálni demokrati, krajina bude mať prvú premiérku

Dánsko: K moci sa vrátili sociálni demokrati, krajina bude mať prvú premiérku

slovakia

left justify in out

img

Dánski sociálni demokrati vyhrali štvrtkové parlamentné voľby a spolu s ďalšími stranami združenými v ľavicovom "červenom bloku" sa po desiatich rokoch vrátili k moci. Ich predsedníčka Helle Thorningová-Schmidtová sa stane prvou ženou v premiérskom kresle v novodobých dejinách Dánska.
"Dokázali sme to," vyhlásila 44-ročná Schmidtová-Thorningová v noci nadnes pred priaznivcami svojej strany. Pätnásty september nazvala "dňom zmeny", ktorý opäť ukázal, že sociálni demokrati sú veľkou a centrálnou silou v dánskej spoločnosti.
Dánsky premiér Lars Lökke Rasmussen, ktorého Liberálna strana Dánska (Venstre) vládla od roku 2001 s podporou protiimigračne zameraných konzervatívcov a populistickej Dánskej ľudovej strany (DF), priznal svoju porážku a keďže jeho vláda už nemá v parlamentne podporu, dnes o 11.00 h predloží kráľovnej Margrethe II. demisiu svojej vlády.
Podľa neoficiálnych konečných výsledkov získal "červený blok" 89 kresiel v 179-člennom jednokomorovom parlamente (v roku 2007 to bolo 81 kresiel), zatiaľ čo "modrá" Rasmussenova koalícia len 86 (94 v roku 2007). V týchto číslach ešte nie sú zahrnuté štyri mandáty prislúchajúce zástupcom Faerských ostrovov a Grónska.
Samotní sociálni demokrati dosiahli pritom o 0,6 percenta horší výsledok ako pred štyrmi rokmi, keď im dalo hlasy 24,9 percenta voličov - dokonca najhorší vo svojej viac ako storočnej histórii. Najsilnejšou stranou so ziskom 26,7 percenta hlasov sa stali doteraz vládnuci liberáli, ktorí si polepšili o 0,4 percentuálneho bodu.
Najväčšie prírastky v "červenom" tábore si pripísali sociálni liberáli (Radikale Venstre) a Zelení s postkomunistami. Sociálni liberáli získali o 4,4 percenta hlasov viac (9,5 percenta) a Zelení s postkomunistami svoj výsledok 2,2 percenta z roku 2007 strojnásobili.
Thorningová-Schmidtová už oznámila, že v jej novej vláde budú sociálni liberáli. Počíta sa aj s účasťou Socialistickej ľudovej strany. Analytici však tvrdia, že jej vládnutie bude náročné, pretože jednotlivé strany sa nezhodujú v hlavných oblastiach hospodárskej politiky.
Budúca dánska premiérka je vydatá za Stephena Kinnocka, syna bývalého šéfa britskej Labouristickej strany Neala Kinnocka a má dve deti. Do čela strany sa postavila v roku 2005. V roku 1994 získala magisterský titul v odbore politických vied na univerzite v Kodani. O dva roky neskôr sa vydala za Stephena Kinnocka, ktorého spoznala v Belgicku.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies