Dánsko chce zrušiť výstavbu veterných parkov na mori, elektrina z nich je drahá

NETKY.SK • 14 Máj 2016, 13:22 • 2 min
Dánsko chce zrušiť výstavbu veterných parkov na mori, elektrina z nich je drahá

KODAŇ - Dánsko chce zrušiť plánovanú výstavbu piatich veterných parkov na otvorenom mori, nakoľko elektrina z tohto zdroja by bola pre dánskych spotrebiteľov príliš drahá.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra Reuters.

 

Dánska vláda odhaduje, že nákup elektriny zo spomínaných veterných parkov s celkovou kapacitou 350 megawattov by dánskych spotrebiteľov stál okolo 70 miliárd dánskych korún (9,41 miliardy eur). "Od roku 2012, keď sme dosiahli politickú dohodu (o podpore produkcie elektriny z obnoviteľných zdrojov), sa náklady v tejto oblasti prudko zvýšili," povedal dánsky minister energetiky Lars Christian Lilleholt.

 

Ako dodal, to nemožno akceptovať, keďže súkromný sektor aj domácnosti platia za elektrinu veľmi veľa. "Dánska politika podpory obnoviteľných zdrojov energie sa ukázala byť príliš drahá," uviedol Lilleholt.

 

Veterná energia sa na celkovej produkcii elektriny v Dánsku podieľala minulý rok viac než 40 %, čo je svetový rekord. Dánska vláda si pritom pôvodne dala za cieľ tento podiel do roku 2020 zvýšiť na 50 %.

 

Ceny elektriny však od roku 2012 prudko klesli, takže vláda musela pre výrobcov elektriny z vetra výrazne zvýšiť dotácie. Priemerná cena elektrickej energie v škandinávskych krajinách dosiahla minulý rok 21 eur za megawatthodinu (Mwh), zatiaľ čo v roku 2012 to bolo 31 eur/MWh.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona