Dánsko aj USA zaznamenali prvý prípad nákazy vírusom Zika

NETKY.SK • 27 Január 2016, 09:40 • 2 min
Dánsko aj USA zaznamenali prvý prípad nákazy vírusom Zika

KODAŇ - Dánske úrady zaznamenali prvý prípad nákazy vírusom Zika, ktorý spôsobuje poškodenie mozgu u novorodencov. Oznámila to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na dánske médiá.

slovakia

left justify in out

Úrady v druhom najväčšom meste krajiny Aarhus uviedli, že pozitívny test vykonali u obyvateľa Dánska, ktorý navštívil oblasť Strednej a Južnej Ameriky. Bližšie podrobnosti o prípade nezverejnili.

 

Nakazenie vírusom Zika, ktorý prenášajú komáre, sa u dospelých jedincov prejavuje zvýšenou teplotou alebo vyrážkami na koži. V súčasnosti sa šíri najmä v štátoch Latinskej Ameriky a Karibiku a zatiaľ naň neexistuje nijaký liek ani vakcína.

 

img

 

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporučila tehotným ženám, aby prípadné plány na cestovanie do postihnutých oblastí konzultovali so svojimi lekármi.

 

Brazílski vedci však upozornili na súvislosť medzi šírením vírusu Zika a vysokým počtom novorodencov s nezvyčajne malou hlavou, z čoho dedukovali, že tento vírus zrejme poškodzuje ľudský plod a spôsobuje mikrocefáliu. V Brazílii už identifikovali tisíce takýchto prípadov.

 

V štáte Virgínia majú prvý prípad nákazy vírusom Zika

 

Americký štát Virgínia potvrdil, že osoba, ktorá sa nedávno vrátila zo zahraničia, mala pozitívny test na prítomnosť vírusu Zika, ktorý u novorodencov spôsobuje poškodenie mozgu. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

 

Predstaviteľka zdravotníctva štátu Virgínia Marissa Levinová povedala, že uvedená osoba sa vrátila z pobytu v nemenovanom štáte, kde sa vírus Zika prenášaný komármi v súčasnosti rýchlo šíri. Levinová tiež uviedla, že rozšírenie nákazy vo Virgínii nehrozí, pretože v tomto ročnom období sa tam komáre nevyskytujú.

 

Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) vydalo v piatok v súvislosti s vírusom Zika varovanie pred cestami do lokalít, ako sú Barbados, Bolívia, Ekvádor, Guadeloupe, Guyana, Kapverdy, Samoa a Svätý Martin.

 

Predchádzajúca výstraha obsahovala Brazíliu, Ekvádor, Francúzsku Guyanu, Guatemalu, Haiti, Honduras, Kolumbiu, Martinique, Mexiko, Panamu, Paraguaj, Portoriko, Surinam a Venezuelu.

 

Nakazenie vírusom Zika sa u dospelých jedincov prejavuje zvýšenou teplotou alebo vyrážkami na koži. Brazílski vedci však upozornili na súvislosť medzi šírením vírusu Zika a vysokým počtom novorodencov s nezvyčajne malou hlavou, z čoho dedukovali, že tento vírus zrejme poškodzuje ľudský plod a spôsobuje mikrocefáliu. Proti tomuto infekčnému ochoreniu zatiaľ neexistuje nijaký liek ani vakcína.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies