Dánsko a Grónsko podpísali dohodu o odprataní odpadu z vojenských zariadení USA

NETKY.SK • 11 Január 2018, 18:37 • 2 min
Dánsko a Grónsko podpísali dohodu o odprataní odpadu z vojenských zariadení USA

KODAŇ - Dánsko a jeho autonómny arktický ostrov Grónsko podpísali vo štvrtok dohodu o vyčistení amerických vojenských zariadení, ktoré boli po skončení studenej vojny ponechané svojmu osudu a v inak nepoškvrnenej prírodnej scenérii začali hrdzavieť.

slovakia

left justify in out

Na základe dohody bude na vyčistenie amerických vojenských zariadených vyčlenených počas šiestich rokov 180 miliónov dánskych korún (24,17 milióna eur). Premiér Grónska Kim Kielsen a dánsky minister životného prostredia Esben Lunde Larsen schválili dohodu vo štvrtok v Kodani, informovala tlačová agentúra AP.

 

Larsen vyhlásil, že dánsko-grónska skupina expertov rozhodne, kedy a kde presne sa s upratovaním začne. Dohoda z roku 1951 medzi Kodaňou a Washingtonom umožňovala Spojeným štátom postaviť v Grónsku 33 základní a radarových staníc. Dohoda nestanovovala, kto bude zodpovedný za ich prípadné odstránenie. Súčasná dohoda Dánska s Grónskom sa netýka jedného amerického zariadenia, ktoré sa stále využíva, ani ďalšieho amerického tajného raketového projektu pod grónskym ľadovcom, ukončeného v roku 1966.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies