Dánski židia odmietajú emigrovať do Izraela, napriek útokom v Kodani

NETKY.SK • 16 Február 2015, 09:06 • 2 min
Dánski židia odmietajú emigrovať do Izraela, napriek útokom v Kodani

KODAŇ - Malá, ale životom pulzujúca židovská obec v Dánsku v nedeľu odmietla výzvu Izraela na emigráciu po útoku na kodanskú synagógu. Ten otriasol pocitom bezpečnosti, ktorý jej škandinávska tolerancia dlho poskytovala.

slovakia

left justify in out

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu povedal 2500 dánskym židom, podobne ako predtým francúzskym po útokoch v Paríži, že sú v Izraeli vítaní. "Izrael je aj váš domov,"  povedal v Jeruzaleme.

 

Židovské obce v Európe hlásia nárast nepriateľských akcií namierených voči nim a minulomesačný útok v Paríži na kóšer supermarket, pri ktorom boli zabití štyria židia, prinútil OSN upozorniť, že v Európe narastá antisemitizmus. 

 

"Vážime si tohto pozvania, ale sme dánski občania, toto je naša krajina," povedal pre agentúru Reuters predseda Židovskej spoločnosti v Dánsku Dan Rosenberg Asmussen. "Cítim sa dnes v uliciach práve tak bezpečný ako som sa cítil predvčerom... Nemôžeme s tým nič robiť, je to riziko, ktoré existuje," uviedol jeden z členov židovskej obce Bent Bograd. 

 

Dánsko vítalo židov po stáročia a väčšina z nich prežila holokaust napriek nacistickej okupácii, pretože im Dáni pomohli ujsť do bezpečia v susednom Švédsku.

 

Do Dánska sa vrátila iba malá časť z nich, ale tešila sa dlhému obdobiu pokoja. Napätie vzrástlo až vlani počas izraelskej vojny s Hamasom v pásme Gazy. V auguste vandali poničili 210-ročnú židovskú školu v Kodani - rozbili jej okná a múry počmárali antisemitskými nápismi.

 

Hlavný kodanský rabín, Yair Melchior, kategoricky odmietol myšlienku, že by židia mohli opustiť Dánsko, dodala agentúra Reuters.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona