Dánski vedci sa v polovici novembra pokúsia objasniť smrť T. de Braheho

NETKY.SK • 28 Október 2010, 07:25 • 2 min
Dánski vedci sa v polovici novembra pokúsia objasniť smrť T. de Braheho

Dánski vedci sa v polovici novembra pokúsia objasniť smrť T. de Braheho

slovakia

left justify in out

Pravdepodobne v polovici novembra sa uskutoční skúmanie telesných pozostatkov dánskeho astronóma Tycha de Braheho (1546-1601), ktorého svojho času pochovali v pražskom Týnskom chráme. Informovali o tom dnes oficiálne zdroje v hlavnom meste ČR.
    Pražský magistrát povolil ešte vo februári dánskym vedcom niekoľkodňové skúmanie telesných pozostatkov slávneho krajana. Analýza kostí, vlasov a zvyškov odevu zosnulého by mala objasniť, či Brahe zomrel na následky problémov s ľadvinovými kameňmi alebo sa stal obeťou otravy.
      Na vedeckej misii pod vedením archeológa Jensa Velleva z univerzity v dánskom Aarhuse sa budú podieľať aj českí experti z pražského Památkového ústavu. Vedecký tím už disponuje všetkými nevyhnutnými povoleniami, s prácami, na ktoré bude mať päť dní, by v zmysle dohody mal začať 15. novembra.
      Okolnosti úmrtia astronóma, ktorý na sklonku 16. storočia odcestoval na pozvanie cisára Rudolfa II. Habsburského do Prahy, kde zomrel v roku 1601, sú naďalej zahalené rúškom tajomstva, pričom ani experti nemajú na príčinu Braheho smrti jednoznačný názor.
      Jeden z nich, historik Peter Andersen pred časom tvrdil, že objavil denník údajného Braheho vraha, švédskeho šľachtica a vzdialeného astronómovho príbuzného Erika Braheho, ktorý mal vraždu vykonať na podnet dánskeho kráľa Kristiána IV.
       Iný stúpenec teórie otravy dánsky toxikológ Bent Kaempe poukázal na fakt, že vzorka odobratá z brady zosnulého v roku 1901 obsahovala privysoké množstvo ortuti. Kaempe sa však domnieva, že sa astronóm otrávil sám pri testovaní vplyvov rôznych elixírov na vlastnom organizme.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona