Revolúcia v medicíne: Dánski vedci omylom vyvinuli vakcínu, ktorou dokážu liečiť 90% druhov rakoviny

NETKY.SK • 15 Október 2015, 12:18 • 2 min
Revolúcia v medicíne: Dánski vedci omylom vyvinuli vakcínu, ktorou dokážu liečiť 90% druhov rakoviny

KODAŇ – Lekári a vedci sa snažia nájsť liek na rakovinu už veľmi dlho. Dánskym vedcom sa nedávno omylom podaril vzácny objav. Zistili, že proteín, ktorý v sebe nesie iná smrteľne nebezpečná choroba, pomáha zabíjať rakovinové bunky. Ako informoval britský denník The Independent, podľa prvých výskumov je vakcína účinná až pri 90 percentách typov rakoviny.

slovakia

left justify in out

Vedci sa pôvodne snažili prísť na to, ako ochrániť tehotnú ženu pred maláriou, ktorá útočí na placentu. Tehotné ženy a deti do piatich rokov sú tak najčastejšími obeťami malárie. Výsledok ich snahy sa ale trochu zmenil a miesto toho zistili, že izolované proteíny obsiahnuté vo víruse malárie, napádajú rakovinové bunky. „Boli sme svedkami toho, že tri dávky môžu zastaviť rast rakovinových buniek a dokonca zmenšovať nádor,“ hovorí Thomas Mandel z Kodanskej univerzity. 

 

img

 

Vedci spojili proteín malárie, ktorý sa využíva aj vo vakcíne, s toxínom. Proteín sa následne spojí s rakovinovou bunkou, čím sa do nej dostane toxín, ktorý ju postupne zničí. Proteín malárie sa vždy viaže na rovnaké sacharidy. A keďže placenta rastie vďaka sacharidu rastie, sú si s nádorom podobné. „Placenta je orgán, ktorý počas niekoľkých mesiacov rastie iba z malého množstva buniek až do okamihu, kedy váži asi 750 gramov a poskytuje embryu kyslík aj výživu v relatívne cudzom prostredí. Podobne sa správa nádor, rastie agresívne, rýchlo a v cudzom prostredí,“ vysvetľuje doktor Ali Salanti.

 

Výskum bol zatiaľ uskutočnený na myšiach s karcinómom, a vedci dúfajú, že čoskoro budú môcť začať testovať aj ľudí. Testy a zvieratách vždy nezodpovedajú reakciám ľudského tela a preto existujú pochybnosti o tom, či bude teória fungovať aj v praxi bez vedľajších účinkov.

 

img

 

„Sme optimistickí, pretože to vyzerá, že proteín sa pripája iba k sacharidu, ktorý sa nachádza v placente a v rakovinových nádoroch ľudí,“ hovorí Salanti. „Testami na myšiach, sme boli schopní preukázať, že kombinácia proteínu a toxínu zabíja rakovinové bunky,“ vysvetlil výsledky Mads Daugaard z univerzity v Britskej Kolumbii.

 

Myšiam počas experimentu implantovali tri rôzne druhy rakoviny. Lymfóm sa im podarilo zredukovať na štvrtinu pôvodnej veľkosti, ďalšie myši sa podarilo zbaviť rakoviny prostaty a to úplne. Päť zo šiestich myší, ktoré mali metastázy rakoviny kostí udržali na žive.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies