Dánske strany podporia kontroverzný zákon o regulácii majetku migrantov

NETKY.SK • 13 Január 2016, 10:15 • 2 min
Dánske strany podporia kontroverzný zákon o regulácii majetku migrantov

KODAŇ - Dánske parlamentné strany, na ktorých podpore závisí tamojšia menšinová vláda, sa dnes rozhodli podporiť silne kritizovaný návrh novelizácie tamojšieho prisťahovaleckého zákona. Napísala to agentúra Reuters, podľa ktorej tak prijatiu tohto návrhu nestojí už nič v ceste.

slovakia

left justify in out

Návrh okrem iného obsahuje kontroverzné opatrenie o odoberaní majetku utečencom v hodnote vyššej ako 10.000 dánskych korún (v prepočte zhruba 1340 eur), čím by sa mali hradiť výdavky spojené s ich pobytom v krajine. Migrantom však nebudú odoberané osobné predmety, na ktoré majú citovú väzbu, ako sú svadobné prstene, a ani základné potreby, napríklad mobilné telefóny či náramkové hodinky.

 

Suma, ktorú si budú môcť utečenci nechať, sa podľa minulotýždňového vyhlásenia dánskej ministerky pre otázky imigrácie Inger Stöjbergovej zvýšila na aktuálnych 10.000 dánskych korún oproti pôvodne navrhovaným trom tisícom. Kodaň sa totiž za pôvodný návrh stala terčom kritiky Úradu Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) a viacerých medzinárodných organizácií.

 

Dánsko minulý týždeň zaviedlo dočasné kontroly na svojich hraniciach s Nemeckom po tom, ako Švédsko - konečná destinácia mnohých migrantov prechádzajúcich cez dánske územie - urobilo to isté. Od vlaňajšieho septembra prešlo cez Dánsko 91.000 migrantov, pričom iba 13.000 z nich požiadalo v krajine o azyl.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies