Dánske ministerstvo bolo terčom kyberútoku po zverejnení karikatúry Mohameda

NETKY.SK • 28 September 2017, 17:18 • 2 min
Dánske ministerstvo bolo terčom kyberútoku po zverejnení karikatúry Mohameda

KODAŇ - Internetová stránka dánskeho ministerstva pre imigráciu a integráciu sa stala terčom kybernetického útoku a dnes vôbec nefungovala, informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Kyberútok sa odohral deň po tom, čo ministerka pre imigráciu a integráciu Inger Stöjbergová zverejnila na sociálnej sieti kontroverznú karikatúru proroka Mohameda. Ministerstvo uviedlo, že útok sa odohral v stredu večer a viedol k znefunkčneniu webovej stránky. Rezort ju následne ponechal v režime offline, aby zabránil ďalším útokom.

 

K takzvanému DDoS útoku sa prihlásila skupina so sídlom v Turecku. Stöjbergová nepotvrdila, či je za ním práve táto skupina. "Ale môžete si všimnúť to načasovanie," doplnila. Stöjbergová vzbudila pozornosť po tom, ako vo svojom utorňajšom príspevku na sociálnej sieti zverejnila fotografiu displeja iPadu s kontroverznou karikatúrou proroka Mohameda, ktorá pobúrila islamské krajiny po celom svete v roku 2006.

 

Záber, na ktorom je Mohamed zobrazený s turbanom v tvare bomby so zapálenou poistkou, zverejnila Stöjbergová po tom, ako múzeum v meste Viborg odmietlo vystaviť 12 karikatúr proroka Mohameda na svojej výstave o rúhaní.

 

Trojmesačná výstava obsahuje náboženské a politické portréty z posledných 500 rokov a začína sa v piatok. Vedenie múzea uviedlo, že kresby Mohameda "sa rozhodlo nevybrať zámerne", uvádzajúc potenciálne bezpečnostné hrozby.

 

Dánska ministerka zverejnila na sociálnej sieti kontroverznú karikatúru Mohameda

 

Stöjbergová na sociálnej sieti Facebook napísala, že karikatúry dokazujú, že Dánsko je "slobodná krajina, v ktorej sa názory spochybňujú", a dodala, že Dáni "by mali byť na karikatúry Mohameda hrdí".

 

Dánsky premiér Lars Lökke Rasmussen príspevok ministerky nekomentoval, ale uviedol, že "je šťastný, že žije v krajine, v ktorej umelci tvoria bizarné umelecké diela".

 

Prvýkrát sa kresby objavili v dánskom denníku Jyllands Posten 30. septembra 2005 a následne vyvolali búrlivé protesty v moslimských krajinách, kde islamské právo zakazuje akékoľvek zobrazovanie Mohameda.

 

Dánski zákonodarcovia zrušili 2. júna tohto roku po takmer 100 rokoch trestný čin rúhania, ktorý však bol v tejto škandinávskej krajine iba veľmi zriedka predmetom stíhania. Proti zrušeniu boli iba členovia sociálnej demokracie. Za rúhanie hrozilo v Dánsku štvormesačné väzenie alebo pokuta. Počas platnosti predmetnej legislatívy došlo v Dánsku iba k trom súdnym procesom vo veci rúhania, naposledy v roku 1971.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies