Dánska vláda chce zakúpiť 27 kusov amerických lietadiel typu F-35 Lightning II

NETKY.SK • 12 Máj 2016, 15:11 • 2 min
Dánska vláda chce zakúpiť 27 kusov amerických lietadiel typu F-35 Lightning II

KODAŇ - Keď bude Dánsko realizovať obnovu svojej zastarávajúcej letky strojov typu F-16 Fighting Falcon, malo by nakúpiť viacúčelové bojové lietadlá typu F-35 Lightning II americkej výroby. Odporučila to dnes dánska vláda, ktorú cituje agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"Nejde o náznak znovuvyzbrojovania alebo odzbrojovania. S týmito novými prúdovými lietadlami budeme môcť vykonávať rovnaké úlohy ako doteraz; hliadkovať náš vzdušný priestor, odrážať narušiteľov a predchádzať vojnám vo svete, ktoré sa k nám stále viac približujú," povedal dánsky premiér Lars Lökke Rasmussen s tým, že vláda odporúča zakúpiť 27 kusov týchto lietadiel vyrábaných spoločnosťou Lockheed Martin.


Predmetné rozhodnutie Kodane je založené na strategických, vojenských, ekonomických a priemyselných aspektoch, uviedol dánsky minister obrany Peter Christensen na spoločnej tlačovej konferencii s premiérom. Investície do tohto nákupu sa odhadujú na 20 miliárd dánskych korún (2,7 miliardy eur).


Dánska menšinová vláda zároveň vyhlásila, že sa bude usilovať o parlamentnú podporu pre tento návrh. V súvislosti s kontraktom sa uvažovalo aj o lietadlách typu F-18 Super Hornet, ktoré vyrába konkurenčná americká spoločnosť Boeing, a lietadlách typu Eurofighter Typhoon od medzinárodnej firmy Eurofighter Jagdflugzeug.


Súčasná dánska flotila pozostáva zo 44 kusov F-16. Susedné Nórsko, ktoré je rovnako ako Dánsko členskou krajinou NATO, sa rozhodlo pre nákup lietadiel F-35 Lightning II už pred niekoľkými rokmi.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona