Dánska vláda chce vypísať referendum o prijatí obrannej politiky EÚ

NETKY.SK • 5 August 2015, 15:46 • 2 min
Dánska vláda chce vypísať referendum o prijatí obrannej politiky EÚ

KODAŇ - Dánska vláda dnes ohlásila zámer vypísať referendum o zrušení výnimky z uplatňovania spoločnej bezpečnostnej a obrannej politiky EÚ, čo by Kodani umožnilo podieľať sa na rozhodovaní a plánovaní v tejto oblasti.

slovakia

left justify in out

Podľa vyjadrenia dánskeho ministra obrany Carla Holsta pre denník Information, ktoré citovala agentúra Reuters, bude takýto krok v súlade s odporúčaním parlamentného výboru pre obranu, prípadný termín hlasovania však nespomenul. Hovorca vládnucich liberálov Peter Juel Jensen povedal, že by sa malo uskutočniť krátko po inom referende, ktoré sa bude týkať dánskej výnimky z uplatňovania pravidiel EÚ v oblasti súdnictva.

 

Dánsko, ktoré je členom EÚ i NATO, získalo predmetné výnimky v súvislosti s opakovaným referendom o Maastrichtskej zmluve v roku 1993. Dánsky premiér Lars Lökke Rasmussen koncom júna krátko po svojom nástupe do funkcie vyhlásil, že ľudové hlasovanie o ukončení výnimky v oblasti súdnictva sa neuskutoční v marci 2016, ako bolo plánované, ale už pred koncom roka 2015.

 

Agentúra Reuters uvádza, že obe referendá budú pozorne sledované v celej EÚ, keďže predchádzajú hlasovaniu Britov o budúcej podobe členstva svojej krajiny. Podobné referendum predtým presadzovala pravicová Dánska ľudová strana, ktorá po júnových voľbách zostala v opozícii.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies