Dánska spravodlivosť: Joannu, ktorá bojovala proti IS zavreli za mreže, zatiaľ čo teroristi si slobodne pobehujú

NETKY.SK • 19 December 2016, 18:11 • 2 min
Dánska spravodlivosť: Joannu, ktorá bojovala proti IS zavreli za mreže, zatiaľ čo teroristi si slobodne pobehujú

COPENHAGEN – Dánska hrdinka kurdského pôvodu skončila vo väzení, zatiaľ čo džihádisti si po krajine slobodne pobehujú a vláda im navyše poskytuje psychologické terapie a pracovné príležitosti. Toto je dánska „spravodlivosť.“

slovakia

left justify in out

Joanne Palani (23), ktorá jeden rok bojovala v Iraku za kurdskú stranu a v Sýrii s milíciami YPG, vlani dánska polícia zhabala cestovný pas a zakázali jej 12 mesiacov cestovať. Nedávno sa vrátila z Kataru a po príchode ju zobrali do väzby v Kodani s tým, že je hrozbou pre národnú bezpečnosť.

 

Dánsko je na čele rebríčka krajín, z ktorých masovo utekajú zradikalizovaní moslimovia aby sa pridali k teroristom samozvaného islamského štátu (ISIS). Jednu z mála, ktorá sa im naopak odvážila čeliť zavreli.

 

„Rozhodnutie súdu je pokrytecké,“ povedaj jej právnik Erbil Kaya pre britský Guardian. "Je to škoda. Sme prvou krajinou na svete, ktorá potrestala osobu, ktorá bojuje na rovnakej strane ako jej krajina a medzinárodná koalícia,“ vysvetľuje. "Prečo netrestáme ľudí, ktorí bojujú za ISIS namiesto ľudí, ktorí bojujú na rovnakej strane ako Dánsko? To nedáva zmysel," dodal.

 

Joannu tento týždeň čaká ďalšie súdne pojednávanie a hrozia jej až dva roky za mrežami.

 

Dcéra iránskych Kurdov sa narodila v utečeneckom tábore v roku 1993 predtým, ako sa jej rodina presťahovala do Dánska, keď mala tri roky.

 

Pre Guardian povedala, že do Kurdistanu na severe Iraku išla, aby tam „bojovala za ženské práva, demokraciu a európske hodnoty, ktorým sa naučila dánske dievča.

 

Joanna obvinila dánsku vládu zo zrady a neoprávneného zadržania pasu. Mladej bojovníčke sa tiež vyhrážajú smrťou. Tvrdí, že od džihádistov poukrývaných v Dánsku dostala výhražné správy.

 

"Je to pre mňa veľmi ťažké, v Dánsku proti mne stojí veľa ľudí – ľudí z IS,“ povedala Joanna, ktorá sa obáva o svoju budúcnosť v civile. „Bude pre mňa nesmierne ťažké nájsť si niekedy prácu, keď ma označili za hrozbu národnej bezpečnosti.“



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies