Dánska prokuratúra požaduje pre mladú teroristku časovo neohraničenú väzbu

NETKY.SK • 31 Máj 2017, 17:47 • 2 min
Dánska prokuratúra požaduje pre mladú teroristku časovo neohraničenú väzbu

KODAŇ - Dánska prokuratúra podala dnes odvolanie proti rozhodnutiu súdu v meste Holbaek, ktorý uložil šesťročný trest odňatia slobody dievčaťu usvedčenému z terorizmu.

slovakia

left justify in out

Pre odsúdenú vo veku 17 rokov totiž požaduje časovo neohraničenú väzbu vzhľadom na nebezpečenstvo, ktoré táto tínedžerka predstavuje.

Nemenovanú Dánku tento mesiac usvedčili z plánovania útokov na dve školy vrátane židovskej školy v hlavnom meste Kodaň. Vo vyšetrovacej väzbe sa nachádza od januára 2016.

 

Štátna zástupkyňa Lise-Lotte Nilasová vo svojom vyhlásení uviedla, že podané odvolanie je podložené psychiatrickým posudkom, podľa ktorého je odsúdená "taká nebezpečná, že by jej mal byť uložený neohraničený trest väzenia". Prokuratúra takýto rozsudok požadovala už skôr, okresný súd v Holbaeku však zohľadnil, že v čase spáchania predmetného činu mala obžalovaná len 15 rokov a v minulosti ešte nebola trestaná.

 

Tínedžerka pred niekoľkými rokmi prestúpila na islam a podľa agentúry DPA ide zrejme o prvú osobu ženského pohlavia, ktorá bola v Dánsku odsúdená za terorizmus. Jej advokátka Mette Grithová-Stageová uviedla, že spolu s klientkou zvažujú podanie odvolania, ktoré by viedlo k oslobodeniu od obvinení. Počas procesu tvrdila, že dievča sa iba "nudilo" a uvedené plány nemalo v úmysle uskutočniť.

 

Okresný súd poukázal na to, že pri prehliadke príbytku dievčaťa sa našli zložky na výrobu výbušnín a poznámky o možných terčoch útokov. Odsúdená tiež koncom roka 2015 odoslala správy na twitterový účet, o ktorom sa domnievala, že ho používa vodca teroristickej skupiny Islamský štát.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies