Dánska premiérka porušila protipandemické opatrenia. Verejnosti sa ospravedlnila

NETKY.SK • 5 December 2021, 09:19 • 2 min
Dánska premiérka porušila protipandemické opatrenia. Verejnosti sa ospravedlnila

KODAŇ - Premiérka bola pristihnutá, ako bez prekrytia horných dýchacích ciest nakupuje. Najnovšie sa ocitá pod obrovským tlakom. Komisia ju preveruje aj pre utratenie 15-miliónov noriek.

slovakia

left justify in out

Dánska premiérka Mette Frederiksenová sa v sobotu ospravedlnila za nahrávku, na ktorej bolo vidieť, že napriek platným nariadeniam nakupuje bez rúška. Stalo sa tak štyri dni po tom, čo jej vláda opätovne zaviedla povinnosť prekrytia tváre na niektorých miestach i vo verejnej doprave, informuje agentúra AFP.

 

Video zverejnili v sobotu na webovej stránke novín Ekstra Bladet. Dánsku premiérku nakrútil náhodný okoloidúci v obchode s odevmi v metropole Kodaň.

 

img

 

"Išlo jednoducho o nedopatrenie po tom, čo začali platiť nové opatrenia," uviedla Frederiksenová na sociálnych sieťach. "Viem, že sa to môže stať komukoľvek. Ideálne nie mne. Preto to očividne ľutujem a chcem vám opäť poďakovať za všetko, čo spoločne robíme, aby sme zvládli epidémiu," dodala.

 

Incident ešte zvýšil tlak na premiérku, ktorá na budúci týždeň predstúpi pred parlamentnú komisiu vyšetrujúcu jej rozhodnutie zlikvidovať viac než 15-miliónov noriek pre obavy z mutácie koronavírusu. Ukázalo sa, že nariadenie nemalo právny základ, pričom viedlo k rezignácii ministra.

 

img

 

Komisia teraz vyšetruje, či Frederiksonová vedela, že neexistuje zákon, ktorý by jej umožňoval opatrenie nariadiť. Dánsky parlament napokon schválil mimoriadny zákon zakazujúci chov noriek, čo viedlo k zruinovaniu lukratívneho priemyslu. Dánsko bolo najväčším svetovým vývozcom norkových koží a druhým najväčším producentom po Číne.

 

Mohlo by vás zaujímať: V Dánsku utratia približne 17 miliónov noriek, napadol ich zmutovaný koronavírus

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies