Dánska premiérka nemá záujem nahradiť Rompuya

NETKY.SK • 28 August 2014, 18:08 • 2 min
Dánska premiérka nemá záujem nahradiť Rompuya

KODAŇ - Dánska premiérka Helle Thorningová-Schmidtová vo štvrtok poprela záujem stať sa nástupcom Hermana Von Rompuya na poste stáleho predsedu Európskej rady.

slovakia

left justify in out

Dánska líderka na pôde parlamentu konštatovala veľkú spokojnosť so svojou aktuálnou funkciou a preto podľa svojich slov nepôjde na sobotňajší summit do Bruselu ako kandidátka na jeden z najvyšších postov v rámci celej únie. Odmietnutím dánskej premiérky stúpli šance jej poľského náprotivka Donalda Tuska, ktorý sa však k tejto možnosti zatiaľ stavia rezervovane.

 

Lídri EÚ budú na sobotňajšom mimoriadnom summite debatovať o novom zložení Európskej komisie. Vlády už síce svoje návrhy oznámili novozvolenému šéfovi EK Jeanovi-Claudovi Junckerovi, no ten údajne trvá na dohode o obsadení kľúčových postov - stáleho predsedu Európskej rady a šéfa európskej diplomacie. Juncker chce poznať mená nástupcov belgického expremiéra Hermana Van Rompuya a britskej diplomatky Catherine Ashtonovej. Ak sa tak stane, Juncker príde so zložením komisie a rozdelením portfólií v nej v prvej polovici septembra. 

 

EK pozostáva z 28 členov a každá krajina tak dostane jedno portfólio. Počíta sa doň aj predseda komisie a šéf diplomacie. Zloženie novej komisie musí odobriť Európsky parlament. Svojho mandátu sa ujme prvého novembra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies