Dánska polícia vyšetruje streľbu v kaviarni ako teroristický útok

NETKY.SK • 15 Február 2015, 08:15 • 2 min
Dánska polícia vyšetruje streľbu v kaviarni ako teroristický útok

KODAŇ - Streľba v kaviarni v dánskej Kodani, pri ktorej zahynul jeden civilista a utrpeli zranenia traja policajti, bola pravdepodobne teroristickým útokom. Uviedla to dánska tajná služba PET, ktorú citovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Podľa vyhlásenia PET bola celá akcia zrejme naplánovaná a jej okolnosti naznačujú, že išlo o "teroristický útok".
     

Dánska premiérka Helle Thorningová-Schmidtová označila streľbu za pravdepodobný "politický útok, a teda za akt terorizmu". Ubezpečila obyvateľov, že polícia je v plnej pohotovosti a že zmobilizovala všetky svoje zdroje.
      

Dánska polícia uviedla len to, že celý prípad vyšetruje ako teroristický útok, hoci úplnú istotu v tomto smere ešte nemá.  
      

K streľbe došlo v priestoroch známej kodanskej kaviarne Krudttoenden,v ktorej práve prebiehala diskusia na tému slobody prejavu. Na kaviareň zvonku zaútočili dvaja muži ozbrojení automatickými zbraňami, ktorí sa údajne pokúsili prestrieľať dovnútra a na budovu vypálili približne 40 striel. Následne z miesta činu ušli na ukradnutom aute a polícia ich stále nedolapila. Auto sa zakrátko našlo odstavené a prázdne na predmestí Kodane.
      

Podujatie s názvom "Umenie, bohorúhačstvo a sloboda prejavu", ktorého sa zúčastnil aj francúzsky veľvyslanec v Kodani Francois Zimeray, organizoval kontroverzný švédsky karikaturista Lars Vilks (68). On sám sa za kreslenie karikatúr proroka Mohameda stal v minulosti terčom útokov islamských extrémistov a musí ho strážiť ochranka.
      

Polícia potvrdila, že o život prišiel 40-ročný muž, jeden z účastníkov stretnutia. Veľvyslanec i karikaturista vyviazli bez zranení.
      

Správy o počtoch zranených sa rôznia. Podľa dánskych médií vyniesli z kaviarne na nosidlách najmenej dvoch ľudí vrátane policajta. Zranenia, ktoré utrpeli traja policajti, údajne nie sú vážne.
      

K zodpovednosti za útok, ku ktorému došlo krátko pred 16.00 h miestneho času, sa zatiaľ nikto neprihlásil. Podľa jednej z organizátoriek včerajšej diskusie išlo jednoznačne o útok na karikaturistu Vilksa.
      

V kaviarni Krudttoenden v severnej časti Kodane sa konajú rôzne kultúrne podujatia vrátane jazzových koncertov. Na oknách kaviarne zostalo po streľbe približne 30 dier po vystrelených guľkách.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies