Dánska ministerka zverejnila na sociálnej sieti kontroverznú karikatúru Mohameda

NETKY.SK • 27 September 2017, 17:28 • 2 min
Dánska ministerka zverejnila na sociálnej sieti kontroverznú karikatúru Mohameda

KODAŇ - Dánska ministerka pre imigráciu a integráciu Inger Stöjbergová vzbudila pozornosť po tom, ako vo svojom utorňajšom príspevku na sociálnej sieti zverejnila kontroverznú karikatúru proroka Mohameda, ktorá pobúrila islamské krajiny po celom svete v roku 2006. Informovala o tom dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Obrázok, na ktorom je Mohamed zobrazený s turbanom v tvare bomby so zapálenou poistkou, zverejnila Stöjbergová z tabletu po tom, ako múzeum v meste Viborg odmietlo vystaviť 12 karikatúr proroka Mohameda na svojej výstave o rúhaní.

 

Trojmesačná výstava s názvom Obrazová búrka je o rúhaní od protestantskej reformácie v 16. storočí a začína sa v piatok. Vedenie múzea uviedlo, že kresby Mohameda "sa rozhodlo nevybrať zámerne", uvádzajúc potenciálne bezpečnostné hrozby.

 

Stöjbergová na sociálnej sieti Facebook napísala, že karikatúry dokazujú, že Dánsko je "slobodná krajina, v ktorej sa názory spochybňujú", a dodala, že Dáni "by mali byť na karikatúry Mohameda hrdí"Dánsky premiér Lars Lökke Rasmussen príspevok ministerky nekomentoval, ale uviedol, že "je šťastný, že žije v krajine, v ktorej umelci tvoria bizarné umenie".

 

Prvýkrát sa kresby objavili v dánskom denníku Jyllands Posten 30. septembra 2005 a následne vyvolali búrlivé protesty v moslimských krajinách, kde islamské právo všeobecne nesúhlasí s akýmkoľvek zobrazením Mohameda.

 

Dánski zákonodarcovia zrušili 2. júna tohto roku po takmer 100 rokoch trestný čin rúhania, ktorý však bol v tejto škandinávskej krajine iba veľmi zriedka predmetom stíhania. Proti zrušeniu boli iba členovia sociálnej demokracie. Za rúhanie hrozilo v Dánsku štvormesačné väzenie alebo pokuta. Počas platnosti predmetnej legislatívy došlo v Dánsku iba k trom súdnym procesom vo veci rúhania, naposledy v roku 1971.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies