Daňový bonus sa od augusta zvyšuje o 38 centov

NETKY.SK • 2 Júl 2013, 18:35 • 2 min
Daňový bonus sa od augusta zvyšuje o 38 centov

BRATISLAVA - Daňový bonus je od augusta vyšší, mení sa zo sumy 21,03 eura na sumu 21,41 eura. Zvýšená suma mesačného daňového bonusu príde ľuďom za mesiac júl 2013 v augustovej mzde. Výška daňového bonusu sa odvíja od výšky životného minima. Informovala o tom hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková.

slovakia

left justify in out

Celková suma daňového bonusu za rok 2013 tak bude 254,64 eura. Nárok naň majú ľudia, ktorí za rok zarobia aspoň 6-násobok minimálnej mzdy. Ich ročný príjem tak musí dosiahnuť minimálne 2 026,20 eura. "Daňový bonus môže získať len jeden z rodičov alebo iná oprávnená osoba, ktorá žije s dieťaťom v domácnosti. V prípade, že sa tieto osoby nedohodnú, kto z nich si ho bude uplatňovať, má prednosť matka, potom otec a až potom nasleduje iná oprávnená osoba," uviedla Macíková.

Ak rodič nežije v domácnosti s dieťaťom počas celého roka, môže získať daňový bonus len za tie mesiace, v ktorých s ním žil v domácnosti. Prvýkrát ho rodič môže dostať za mesiac, v ktorom sa dieťa narodilo, alebo v ktorom sa začala jeho sústavná príprava na budúce povolanie, alebo v ktorom bolo osvojené či prevzaté do náhradnej starostlivosti.

Zamestnanec môže získať daňový bonus počas roka, ak mesačne zarobí aspoň polovicu minimálnej mzdy, čo je 168,85 eura. Ak zamestnanec splní nárok na vyplatenie daňového bonusu len počas niekoľkých mesiacov, no za celý rok zarobí viac ako 6-násobok minimálnej mzdy, dostane po podaní daňového priznania alebo po ročnom zúčtovaní daňový bonus aj za zvyšné mesiace.

Živnostník nemôže dostávať daňový bonus počas roka, ale môže ho získať naraz za celý rok po podaní daňového priznania. "Podmienkou je, aby jeho hrubé príjmy dosiahli aspoň 6-násobok minimálnej mzdy za predchádzajúci rok a zároveň musí byť v zisku. Ak sa živnostník dostane do straty, nemôže získať daňový bonus bez ohľadu na to, aký vysoký bude jeho hrubý príjem," uzavrela Macíková.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona