Daňovník má číslo účtu, na ktoré má daň zaplatiť, individuálne pridelené

NETKY.SK • 28 Marec 2014, 15:26 • 2 min
Daňovník má číslo účtu, na ktoré má daň zaplatiť, individuálne pridelené

BRATISLAVA – Daň z príjmov treba do pondelka 31. marca zaplatiť. Týka sa to tých daňovníkov a firiem, ktorí podávajú priznania a neoznámili predĺženie lehoty.

slovakia

left justify in out

"Daň je možné platiť prevodom na účet alebo poštovou poukážkou. Platí sa na účet štátnej pokladnice, pričom každý daňovník má číslo účtu, na ktoré má daň zaplatiť, individuálne pridelené," upozorňuje hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková. "Ide o osobný účet daňovníka (OÚD), ktorý pridelil občanom aj firmám daňový úrad." 

 

Ak daňovník svoje OÚD zabudol či stratil, môže si ho overiť TU. "Ak mu daňový úrad OÚD nepridelil, do 31. marca daňové priznanie len podá," upozorňuje ďalej hovorkyňa. "Následne mu správca dane osobný účet daňovníka oznámi poštou a do 8 dní je občan či firma povinná daň zaplatiť." Pri bankovom prevode je pre finančnú správu dôležitý dátum odpísania finančných prostriedkov z účtu občana či firmy.

 

"Tento dátum odpísania sumy z účtu musí byť najneskôr 31. 3. 2014," spresňuje Macíková. Pokiaľ má niekto určený limit, môže zaplatiť daň aj po častiach. "Nič tomu nebráni, len sa to musí udiať do lehoty na podanie daňového priznania. Pri všetkých čiastkových platbách treba použiť rovnaké číslo účtu a variabilný symbol," upozorňuje hovorkyňa. Nakoľko banky a iné finančné inštitúcie majú časy zúčtovania platieb rôzne, odporúča daňovníkom, aby sa informovali vo svojej banke o týchto lehotách.

 

Preplatok na dani z príjmov bude finančná správa vracať najneskôr do 40 dní odo dňa vzniku daňového preplatku. Lehota 40 dní sa začne počítať po uplynutí lehoty na podanie daňového priznania. Za zdaňovacie obdobie 2013 je termín na podanie daňového priznania do 31. 3. 2014 a preplatok bude vrátený do 9. 5. 2014.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona