Daňovníci môžu požiadať o odklad daňového priznania

NETKY.SK • 16 Marec 2012, 08:16 • 2 min
Daňovníci môžu požiadať o odklad daňového priznania

Daňovníci môžu požiadať o odklad daňového priznania - Slovensko Daňová legislatíva umožňuje odklad daňového priznania, a to v prípade, ak sa nepodarí podať daňové priznanie či zaplatiť daň na čas. V predchádzajúcom roku túto možnosť využilo takmer 75.

slovakia

left justify in out

img

Daňová legislatíva umožňuje odklad daňového priznania, a to v prípade, ak sa nepodarí podať daňové priznanie či zaplatiť daň na čas. V predchádzajúcom roku túto možnosť využilo takmer 75.000 zamestnancov, živnostníkov a firiem.

V prípade, že pre spoločnosť nie je možné podať daňové priznanie k dani z príjmov a zaplatiť daň v lehote do troch kalendárnych mesiacov po uplynutí zdaňovacieho obdobia, teda do 31. marca, je nutné podať oznámenie o predĺžení lehoty, ktoré umožňuje predĺženie o ďalšie tri mesiace, resp. šesť mesiacov v prípade, že daňovníkovi plynuli príjmy zo zdroja v zahraničí.

"Lehota sa predlžuje automaticky na základe oznámenia podaného na daňový úrad v lehote na podanie daňového priznania za predchádzajúce zdaňovacie obdobie," uviedol senior tax consultant poradenskej spoločnosti Accace Miloslav Jošt.

Oznámenie o predĺžení lehoty nemá predpísanú formu. Daňovník môže využiť vzory oznámenia uverejnené na stránke Finančného riaditeľstva SR. Ak oznámenie spĺňa podmienky podľa zákona o dani z príjmov, lehota sa predĺži automaticky.

Za nepodanie daňového priznania v lehote môže správca dane vyrubiť pokutu od 30 do 16.000 eur. Daňový poriadok však myslí aj na druhotnú platobná neschopnosť. "V prípade, že táto zákonná lehota daňovníkom z dôvodu druhotnej platobnej neschopnosti nepostačuje, je možné požiadať daňový úrad o odklad platenia dane, alebo platenie dane v splátkach v zmysle §57 Daňového poriadku," dodal Jošt.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies